IMG_4065

Minden évben többször készül nálunk, szerintem nagyon kevesen vannak, akik nem szeretik ezt a savanyúságot. Önmagában vagy valami finom tésztához, húshoz, tökéletes, jól behűtve. 😉


Mivel a költözés után nem találtam nagy, 5 literes üveget, így muszáj voltam a megvásárolt uborka mennyiséget kicsi befőttes üvegekbe tenni és úgy kovászolni.
De finomak lettek és ez a lényeg.

Az uborkákat (2-3 kg) alaposan megmossuk, a két végét levágjuk és egy nagy üvegbe állítjuk őket. Több szintet pakolhatunk egymásra.
Közéjük egy nagy csokor megmosott kaprot hajtogatunk be és pár gerezd fokhagymát is dobunk ide-oda az uborkák közé.
Annyi langyos vízben sót oldunk fel (ízléstől függ mennyire szeretjük sósan), amennyi ellepi majd az uborkáinkat.
Felöntjük az üveget, tetejére teszünk egy szelet kenyeret és lefedjük egy kistányérral.
Napra tesszük és 3-4 nap után fogyaszthatjuk.
Kóstolással szoktam eldönteni, jó lesz-e már.
Ha jónak ítéljük, leszűrjük, lemossuk az uborkákat és egy tálba téve visszaöntjük rá a leszűrt levét. Jól lehűtve fogyasztjuk. 🙂