Tudom, meleg van.. de ennyi időre igazán érdemes bekapcsolni a sütőt, mert ez a desszert mennyei!

IMG_3967Nem nagyon kell vele foglalkozni, ha a tésztát előre elkészíted, csak össze kell dobnod, így kiváló vendégváró finomság is lehet.
Készíthetsz egy nagy süteményt is a leírt mennyiségből, de 4 kisebbet is, mint én.

IMG_3974

4 db kb. 15 cm átmérőjü sütihez:

25 dkg liszt (lehet sima, vagy reformosan teljes kiőrlésű tönköly vagy bármilyen)
10 dkg vaj
2 tojás
8 dkg cukor (nyugodtan lehet kristályos is, elolvad sütés közben)
kevés búzadara
eper mosva, szeletelve
kevés nádcukor ízlés szerint
1 tojás sárgája a kenéshez

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, összekeverjük a tojásokkal és a cukorral.
Alaposan összegyúrjuk, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük (vagy kevesebb időre fagyasztóba alaposan becsomagolva).
A hűtőből kivéve átgyúrjuk a tésztát (ha ragadna lisztezzünk alá).
170 fokra előmelegítjük a sütőt.
4 felé vesszük a tésztát és sütőpapíron nyújtjuk őket kör alakúra. kb. 20 cm-esekre.
A tészták közepét megszórjuk búzadarával (ez felszívja az eperből kisülő nedvességet és megduzzad) és ráfektetjük körkörösen az eper szeleteket.
A tészta szélét ráhajtogatjuk, figyeljünk, hogy ne legyen lyukas, mert kifolyik az eper leve és odaég a tepsire. 😀

IMG_3955
Lekenjük a tojás sárgájával körbe a tésztákat, megszórjuk az epret kevés cukorral, majd 30 perc alatt készre sütjük a pitéket.

IMG_3969Más gyümölccsel is remekül működik ám! Érdemes kipróbálni több verziót! 😉

Kövess minket a Facebookon is:

facerecept face

Print Friendly, PDF & Email