egg-white1-231x300
Kép forrása

Az ugye alap, hogy a maradék fehérjét mihamarabb lefagyasztjuk (ebben a formában Frank Júlia szerint 10 hónapig tartható el), aztán a normál hűtőtérben felengedve simán felverhető, és ugyanúgy használható, mint a friss. Ha nem tudjuk, mennyi került az adott edénybe, nem árt megjegyezni, hogy egy átlagos tojásfehérje 30 gr súlyú.

Íme néhány finomság, amire elhasználhatod a felesleges fehérjéket:

Kókuszos

Citromos

Mandulás

Diós

Mogyorós

Csokis/kakaós

Gyümölcsös

Hideg

Püspökkenyér fehérjéből

Minden más

Forrása a gyűjteménynek: Okostojás

Én is használok ám fel maradék fehérjét:

Resztelt szelet

1185606_521428174600327_1177626057_n

Habkarika

1479419_647829305259857_353748049_n

Habroló

IMG_2812

Karácsonyi ostya

IMG_1610

Szerencsesüti

IMG_9571-600x399

Macaronok

IMG_2416

Pavlova torta

IMG_3266

Meggyes, grízes máktorta

548439_604257702950351_1949073782_n

És végül pár tudnivaló a tojásfehérjéről a HáziPatikától:

Mi van a tojásfehérjében?

Elsősorban víz. A tojásfehérje több mint 80 százaléka víz – ám ez nem csoda, a legtöbb élelmiszer (főleg zöldség és gyümölcs) víztartalma magas, és az emberi test is (körülbelül) 78 százalékban víz. A tojásfehérje maradéka azonban nagyon értékes fehérje, jól emészthető, rengeteg hasznos anyagot tartalmaz. Értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az anyatej után a tojás másodikként következik az emberi táplálkozás szempontjából legfontosabb fehérjék sorában, a táplálkozási szakemberek közel tökéletesnek tekintik azt. Ha megnézzük, hogy hasznos fehérje és felszívódás szempontjából az élelmiszereket milyen rangsorba állították, ezt kapjuk: 100 pontos az anyatej és a teljes tojás, 93 pontot kap a tehéntej, 86 pontos a hal, 82 a csirke, 76 a szója. Tehát a tojásfehérje igazi kincs!

Ami szinte nincs is a tojásfehérjében: zsír és szénhidrát.

36-Kitchen-Tips-and-Tricks-That-Nobody-Told-You-About2-229x300

A tojás megőrzési ideje 28 nap, a forgalomba-hozhatóság ideje pedig 21 nap.

 

Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még eláll a nyers fehérje. Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor fagyasszuk le! Tegyük zárható edénybe vagy kimosott joghurtos dobozba, fóliázzuk le, és így körülbelül 10 hónapig használható marad – ám fontos, hogy írjuk rá a csomagolásra, hogy mikor tettük fagyasztóba az adagot. Amikor szükségünk lesz rá, akkor a normál hűtőben vagy szobahőmérsékleten engedjük fel.

Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?

Erre egymásnak ellentmondó információk vannak, van, aki szerint a hideg, más szerint a szobahőmérsékleten lévő tojásnak lesz jobb a habja. Az viszont biztos, hogy tökéletesen el kell választani a tojásfehérjétől a sárgáját, mert ha csak egy kicsi is marad benne, már akadályozza a habverést. Figyeljünk arra is, hogy a felveréshez használt tál és eszköz is zsírmentes, tiszta legyen!

Mi történik akkor, amikor felverjük a fehérjét? A habveréskor bekerülő buborékokat fehérjefal keríti körül, először folyadék állagban, majd egyre inkább szilárdulva, ahogy a fehérjék stabilabb szerkezetet vesznek fel. Ám vigyázzunk, mert ha a habot a kelleténél tovább verjük, akkor a buborékokat csapdázó fehérje falak elvékonyodnak, elpattannak, és a hab összeesik.
Ugyanígy összeesik a hab, ha sokáig állni hagyjuk – épp ezért mindig csak akkor verjük fel, amikor már épp bele kell tenni az ételbe.

Kövess minket a Facebookon is:

facerecept face

Print Friendly, PDF & Email