20150430_081406Egy rendhagyó poszt ismét. Mint már említettem Hulladék vagy érték címen egy kis kiállítás készült az oviba. Itt meg is mutattam, miket készítettünk a gyerekekkel.
Mert sokatokat érdekel. Jobb helyeken (nálunk az oviban is nagycsoportban) a gyerekekkel végzik el akár egy biológia óra keretein belül ezt a kísérletet. Igazából bárki kipróbálhatja otthon, nagyon látványos és borzasztóan egyszerű.

A lényeg, hogy fehér vágott virággal készítsd.
Én vásároltam egy csokor rózsát, ami mint kiderült nem volt teljesen fehér 🙂 , ezért a színek sem voltak olyan látványosak.
Aztán rájöttem, hogy fehér orgona nyílik az udvarunkban, úgyhogy azzal is teszteltem.
Amire szükségünk lesz még: ételfestékek (én gélt használtam), szike.
A rózsa esetében játszadozhatunk a színekkel.
Elméletileg ahány felé metsszük a szárát, annyi színt képes felszívni.
Az első szálnál próbálkoztam 3 színnel. 3 magas falú feles pohárban kevertem be a színeket (vízben oldottam fel a festéket), majd egy magasabb kancsóba tettem az egészet és a 3 felé metszett szárú rózsát a képen látható módon beleállítottam.
Azt tudni kell, hogy egy rózsának kell egy nap, mire megszívja magát, de pár óra múlva is lehet látni már a szirmok ereiben a festéket.
Én türelmetlen voltam meg minden ilyesmi, úgyhogy telepakoltam a poharakat. Szívattam csak egy színre, két színre, ahogy bele bírtam pakolni.

IMG_3699

A piros festék nagyon gyorsan dolgozott, ez a rózsa 6 óra színezés után el is készült.
IMG_3705

A kéknek picit több idő kellett, a sárga pedig por festékkel készült és alig látszódott.
IMG_3706
Vannak azok a kétszínűk ott hátul. 😀
Azok úgy készültek, hogy eltelt 6 óra és egyáltalán nem láttam, hogy elkezdte volna színezni a kék festék, így átraktam a pirosba. Reggelre mind a két szín látható volt a szirmokban, illetve van egy sárga-piros is ott bal oldalt. 🙂IMG_3710

Akármennyire is teljesen fehérnek tűnnek a rózsák, nem nem voltak azok! 😀IMG_3702

Ezek sem csak úgy készültek ám, majd megmutatom, mi célból! 😉

Print Friendly, PDF & Email