IMG_3075Nagymamám is betöltötte a 74. életévét. Nekik minden évben valamilyen burkolatlan tortával készülök. Idén gondoltam letesztelem Nudleee Hunyadi tortáját, ő mindig az apukája születésnapjára készíti. 🙂 Először bosszankodtam egy sort annak ellenére, hogy hasonló tésztával volt már dolgom nem is egyszer, de végül azt mondom dupla ennyi vesződést is megért volna! 🙂

Hozzávalók 22 cm-es tortához vagy egy több rétegű 19 cm-eshez:Tészta:
7 tojás
10 dkg porcukor
25 dkg gesztenyemassza
2 evőkanál barna rum
7 dkg porcukor (a fehérjékhez)

Töltelék:
5 dl állati eredetű tejszín
1 csomag zselatin fix
10 dkg porcukor

Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 ek olaj

IMG_3091Kezdjük mindjárt azzal, hogy a tepsijeink méretére vágott sütőpapírokra a tortaformánk alját körberajzoljuk és megfordítva a sütőlemezekre/tepsikre tesszük őket. Ne legyenek túl közel egymáshoz a körök. Én azért készítettem 19 cm-es formában, mert gondoltam magasabb lesz és egy sütőlemezen így elfért egymás mellett két kör.

180 fokra előmelegítjük a sütőt és kikeverjük a tésztát, ami gluténmentes, merthogy lisztet, vagy bármiféle gabonát nem látott.
Szóval a tojások sárgáját nagyon habosra keverjük a porcukorral.
Aztán beleöntjük a rumot, végül a felengedett gesztenyemasszát belemorzsoljuk és jó alaposan összekeverjük a robotgéppel.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a végén hozzákeverve a porcukrot.

IMG_3078A kemény fehérje habot óvatosan összeforgatjuk a sárgájás masszával, majd az előre rajzolt körökbe töltjük őket. Nekem 8 lapom lett (19 cm-es), de egyet apa megevett készen. 🙂
Szóval nem kell vastagon kenni a tésztát, de ne legyen túl vékony sem. Illetve igyekezzünk egyenletesen elsimítani a tetejét.
Süssük őket 10-15 perc alatt készre, majd húzzuk le a sütőlemezről és hagyjuk kihűlni őket a papírokon. SZILIKONOS sütőpapírt használjunk, különben kuka!
Ne nyúljunk hozzá, mert ragad a teteje, ne próbáljuk lefejteni a papírról, nem fog sikerülni.
Hagyjuk hűlni egymás mellett.
Ahogy kihűlt verhetjük a tejszínt.
Állati tejszínnél fennáll a veszélye annak, hogy túlkeverjük és vajat készítünk belőle.
Félénkebbek használjanak fele állati-fele növényi tejszínt.
Az eredeti recept 8 dl-t ír, én 5 dl-t vertem fel és elég volt.
Az állati tejszínt sosem fogjuk olyan keményre felverni, mint növényi társait.
Verjük csak türelmesen, majd mikor már nem annyira folyós (sosem gondolod jónak), beleöntjük a zselatin fixet és tovább verjük, míg picit még jobban összeáll. Végül belekeverjük a porcukrot.
Egy tortatálra fektetjük az első gesztenyés lapot, lefejtjük róla szépen lassan a papírt és megkenjük tejszínnel. Nem fogunk tudni sokat rátenni, mert még mindig folyósabb.
Rá a következő lap, tejszín, lap, tejszín, míg el nem fogy. A legfelső lapra csoki jön majd, így oda ne, de az oldalára kenhetünk tejszínt.
Igazából, hogy oldalt ne legyen olyan csúnyácska, próbáltam csokigallért készíteni neki, de nem lett tökéltetes, tekintve, hogy nem vártam meg, hogy picit dermedjen a csoki, úgyhogy azt nem részletezném most.
A tetejére a csokit megolvasztjuk, elkeverjük benne az étolajat és leöntjük vele a tortát. A tejszínből egy keveset kis zacskóba teszünk, pici lyukat vágunk az egyik csücskére és spirálisan a csokira nyomjuk a “habot”. Ezután az Esterházy torta tetejéhez hasonlóan egy fogpiszkáló segítségével csíkokat húzunk bele.

Ha nem spirálisan, hanem (koncentrikus) körkörösen nyomod rá a tejszínt, szebb lesz a minta. 😉

 

IMG_3091Én hagytam bő 12 órát ezután a hűtőben dermedni, összeérni…
Elég szivatós kis torta ám, ha nem figyelsz oda. Épp ezért azt mondtam nagyon finomnak kell lennie ahhoz, hogy valaha is újrázzak belőle. És ha ettetek még finomat!!!
Az a lágyság, könnyedség, ahogy egy falat szétolvad a szádban….minden szenvedést megér!

Kövess minket a Facebookon is! :)

face recept face

Print Friendly, PDF & Email