Tudom nem éppen most van a szezonja, viszont legalább két éve ki akartam már tenni és mivel mindig elfelejtettem most gondoltam egy életem, egy halálom, kiteszem. 🙂

1479419_647829305259857_353748049_n
Habkarika

Mellesleg a kisebbik lányom akármikor képes megenni és nem utolsó sorban a maradék tojásfehérjék nagyon jó felhasználási módja is a habkarika készítése.

200 g tojásfehérje
400 g kristálycukor

Az összetevőket lábosba, vagy üstbe tesszük és folyamatos keverés közben csípősen forróra hevítjük. (A kisujjunkat beledugva forrónak érezzük.)
Ezután habverő géppel nem túl kemény habbá verjük. Ha kemény habbá verjük, szakadni fog kinyomás közben, ráadásul fénytelen is lesz.
Csillagcsővel ellátott nyomózsákba töltjük és szilikonos sütőpapírra körkörösen kinyomjuk. 65 – 70 fokos sütőben 3 órán át szárítjuk kb.

1506931_647829368593184_1951730985_nBár én még csupán egyszer készítettem, megosztanám veletek Vilmos tippjeit, mielőtt jön a sok-sok komment:

“-Ha félünk, hogy túlmelegítjük a fehérjét, akkor inkább vízgőzön hevítsük.
-Melegítés közben, időnként habkártyával kaparjuk körbe az edény falára csapódott cukorkristályokat.
-Ha melegítés közben azt veszem észre, hogy már elég forró, de még mindig vannak benne kristályszemcsék, akkor ne kezdjük el habosítani, hanem vegyük le a főzőlapról, kaparjuk körbe az edény falát, és melegítés nélkül kevergessük. Ha szükséges újra melegítsük, míg fel nem oldódnak a kristályszemcsék.
-Vigyázzunk, hogy ne verjük törősre a fehérjét, mert akkor formázás közben szakadozni fog, ráadásul a fényét is elveszíti.
-A felvert fehérje törőssé vallhat, ha sokáig állni hagyjuk, ezért gyorsan dolgozzunk vele, és csak annyit keverjünk be egyszerre amennyit gyorsan ki is tudunk dresszírozni.
-Ha az állástól mégis törőssé vált a fehérjénk, akkor kissé keverjük át kézzel. Így egy picit veszít a minőségéből, de még használható.
-Sütéskor figyeljünk, hogy nehogy felszaladjon a hőfok, időnként forgassuk meg a tepsit.
-Sok habkarika receptben olvasható hogy tesznek bele valamilyen savat (ecet, citromlé, borkősav). Ez segít ugyan, hogy feloldódjanak a kristályszemcsék, viszont lágyabbá, nyúlósabbá, szaftosabbá teszi a habot. Tehát a savtól sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem is fog kiszáradni a habkarika. Tehát a javaslatom, hogy habkarika készítésekor soha ne használjunk savat.”

A recept forrása: Farkas Vili

Kövess minket a Facebookon is! 🙂

face recept face

Print Friendly, PDF & Email