Tejkaramellás szaloncukor

IMG_2036

Mivel a vajkaramellás szaloncukor készítése kétszer kudarcba fulladt, úgy voltam vele, hogy karamellás márpedig kell, így a tuti bevált tejkaramella recepthez nyúltam.

Az elkészítés első fele a fenti linken megtalálható.
Annyi, hogy amikor félig már kihűlt (még formázható, de már meg is tartja azt a formát amit kigömbölygetünk), akkor készítünk belőle ovális falatkákat.
Innentől kezdve minden ugyanúgy megy, mint a többi szaloncukornál, jön a csokizás, ha kihűlt teljesen.

Jó minőségű csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk.Temperáláshoz bővebb segítséget ITT találtok.
– Ha beoltós módszerrel szeretnétek temperálni, akkor a csoki 2/3-át olvasszátok meg a szokott módon mikróban vagy vízgőz fölött, vagy ahogy szoktátok, csak ne égjen meg! Ha felolvadt, akkor a vízgőzről levéve keverjük el benne a maradék 1/3 csokoládét. Addig keverjük, míg teljesen felolvadnak a darabok és használhatjuk is.
– Ha rendesen temperálunk, akkor az összes csokit felolvasztjuk 40-42 fokra, majd folyamatosan kevergetve (akár hideg vízfürdőbe téve) lehűtjük 27 fokosra, majd visszamelegítjük 31-32 fokosra.

Akármelyik módszert használjuk a csoki olvasztás közben egy kis kanállal veszünk ki a csokiból és egy sütőpapírral bélelt tálcára az ovális falatkáinknak megfelelő méretű csokipacákat kenünk.
Ezekre azonnal ráültetjük a töltelékeinket és mehetnek vissza a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csoki.
Ezáltal a csoki talp által sokkal könnyebben fogjuk tudni mártani a bonbonokat.

Szóval temperáljuk a csokit.
Amikor a temperálással végeztem, akkor veszem ki a hűtőből az előkészített félkész termékeinket és a temperált csokiba mártjuk villával.
Talppal felfelé dobjuk a csokiba és villával alá nyúlva kiemeljük.
Kicsit lekocogtatjuk róla a felesleges csokit, lehúzzuk a villa aljáról a felesleget és sütőpapírral borított tálcára tesszük.
Ha a csoki megdermed csomagolhatjuk is.

IMG_2037

 

 

IMG_2039
Karácsonyi recepteket pedig itt találsz (kattints a képre).
bejgli
Fogyasszátok egészséggel!

borítókép10819087_10205091309303484_722854533_n

Print Friendly, PDF & Email