Húsleves

Ki ne szeretné a húslevest? Gyógyító ereje is van! 😉

1 kg csontos sertés tarja
3 szem burgonya
4 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
zellerzöld, petrezselyemzöld
1 kisebb karalábé
1 kisebb zeller gumó
1 fej hagyma
1 paprika kicsumázva, magoktól megtisztítva
kelkáposzta vagy fejes káposzta (nem tudom, melyiket szokás, én mindkettőt szoktam, mert szeretjük)
só, szemes bors, ételízesítő

A tarját megmossuk, majd hideg vízben odatesszük főni.
Sózzuk a vizet.
Közben megtisztítjuk a zöldségeket és feldaraboljuk a kívánt méretekre.
Én a zeller és petrezselyem zöldeket össze szoktam cérnával kötni.
A hús miatt habozni kezd a leves. Ezt a habot szedjük le és keverjük meg kicsit, hogy a hús felületére leülepedett hab is feljöhessen a felszínre és leszedhessük.
Ha már nem habzik, mérsékeljük a lángot és tegyük bele a zöldségeket, sózzuk és dobjuk bele a szemes borsot. (8-10 db-ot.)
A legkisebb lángon főzzük a húslevest. Akkor szépen gyöngyözve tud főni.
Kóstoljuk és ízlés szerint ízesítsük, de ne rögtön az elején, mert még a zöldségek nem adják ki az ízüket.
Ételízesítő nélkül is tökéletesen fog sikerülni a leves, ha megfelelő adag zöldség van benne, hiszen az ételízesítő is szárított aprított zöldség! 😉

IMG_0019
Főzzünk mellé ízlés szerinti levesbetétet. Én a könnyebb falatozás érdekében csiga tésztát szoktam, de férj a cérnametéltet kedveli.

Nem nagy kaland, ezért nem is ragozom hosszabban ezt a levest.

Egyéb receptek a blogon:

FOKHAGYMA KRÉMLEVES PIRÍTÓSSAL

BURGONYAKRÉMLEVES LEVESGYÖNGGYEL

JÓKAI BABLEVES

ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES

VANÍLIÁS, REBARBARÁS MÁLNA KRÉMLEVES

MEGGYLEVES TEJFÖLÖSEN

BORSÓLEVES

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

CSIRKE RAGULEVES KAPROS TÚRÓGOMBÓCCAL

FRANKFURTI LEVES

PARADICSOMLEVES

Print Friendly, PDF & Email