Nos, papáméknál rengeteg a barack. Őszi és sárga egyaránt. Ebben a családban a kertekben mást nem találni, csak barackot, meggyet és szilvát. Ja és persze körtét. Az utóbbi 2 gyümölcsfa csoport nagy része a fák éveken át elhanyagolt gondozása miatt nem igazán szép terméssel büszkélkedik, így azok cefre töltelékek lesznek a férjem és nagypapám legnagyobb örömére. Cseresznyefa, málna, egres, ilyenek nincsenek mifelénk, pedig ezeket szeretjük is……. na mindegy.
A bejegyzés főszereplője most az őszibarack. Amiből nem befőtt készült, hanem lekvár.
Még sosem készítettem hosszú konyhai pályafutásom alatt ősziből lekvárt, de most nekiveselkedtem. És milyen jól tettem!

Az úúúúúúgy vooooolt, hogy megpucoltam és kimagoztam a barackot, ami első körben turmixolva 1,5 kg volt.
Felraktam szépen főni, hozzá öntöttem egy 3:1-es dzsemfixet és 350 gramm cukrot.
Mert szeretem a vaníliát és mert még volt elfekvőben 2 rúd, ezért kikapargattam a magjait és a héját is a barackhoz adtam. Hagytam szépen, had rotyogjon.
És ekkor jött egy hirtelen ötlet: a hűtőben ott figyelt egy kis mazsolabor.
Beindult az agy – bár nem tudom, mi vezérelt, mert én nem igazán vagyok ez a kísérletezős fajta – és egy pár merőkanállal mertem egy kisebb fazékba a barackból, amihez adtam 1-2 dl bort is. Nem akartam “elrontani” az egészet, bár ki tudta, hogy nem fogom. 🙂 Így külön főztem a kétféle lekvárt.
Mivel a boros verzió sokkal hígabbnak tűnt, ezért ahhoz szórtam még egy pici dzsemfixet.

Ugye ha ezzel a módszerrel tesszük el a lekvárt, akkor nem kell sokáig főzni, csak pár perccel tovább a forrást követően.
Szépen csírátlanított üvegeket előkészítettem és azokba adagoltam a lekvárokat miután kihalásztam a vanília héjakat.
5 percre fejjel lefelé fordítottam és már mentek is a kamrába.

Meglepően zamatos és finom nem csak a vaníliás verzió, de a mazsolaboros is, igaz abból csak két üvegnyi lett és egyiket már azonnal megettük, a másikat anyósoméknak adtam.
Azóta már készült újabb adag lekvár és vele készült Rákóczi túrós is, de a mazsolabor elfogyott, így azok már csak vaníliásak lettek. 🙂

Záró képként megmutatom az azóta már bővült kis lekvár és befőtt csoportomat, vagyis a képviselőket, merthogy természetesen mindből több üveggel készült. Van itt kétféle őszibarack lekvár, eperlekvár, szilvalekvár, rumos meggy…

Ti szoktatok kísérletezni lekvár főzéskor? Mi volt a legmeghökkentőbb, amit ki mertetek próbálni?Egyéb lekvárok a blogon:

ddddd
Print Friendly, PDF & Email