Teljes a képzavar, nemde? 🙂

De ha egyszer ilyen “kell”, akkor nincs mese.
Valamiért hetek óta rá voltam állva, hogy téli fagyit készítsek….

Téli fagyi

Tehát. Annak idején, mikor még gyerek voltam, sokat voltam nagypapáméknál. Az ő szomszédjuknak, Magda néninek volt a háznál afféle cuki műhelye. Igazából azt nem tudom, hogy a téli fagyin túl mást is gyártottak-e ott, de ezt biztosan.
Nagyon finom sütiket sütött. A téli fagyi mellett még egy diós szelet volt, amit nagyon szerettem, de a receptjét soha egyiknek sem tudtam meg.

Ahogy az esküvői tortát készítettem akkor ugrott be a dolog. Ugyanis az alsó szintet párizsi krémmel töltöttem. Megkóstolva pedig abszolút a téli fagyi jutott az eszembe.
Bár mellékesen megjegyzem a tölcsérbe nem holland kakaóval töltött krém ment, hanem sima, világos kakaós és jobban volt vajjal dúsítva, mert sokszor volt ehetetlenül vajas…hát de én inkább egy finomabb verziót töltöttem bele. Holland kakaóval, csokival és kevesebb vajjal.

Téli fagyi

Hozzávalók kb. 10 fagyihoz:

25 dkg cukor
0,7 dl tejszín
15 dkg vaj
4 dkg kakaópor
10 dkg étcsoki

plusz még egy kevéske (kb.5 dkg vaj kihabosítva, ha szeretnéd)
10 db tölcsér (kisebb fajta)
5 dkg étcsokoládé
(transzferfólia)

A cukrot a tejszínnel egy lábasban sziruppá főzzünk.
Mikor bugyog fakanállal kiveszünk belőle egy keveset, mutató és hüvelykujjunkkal kiveszünk egy cseppet és összecsipkodva az ujjainkat erős szálat kell képeznie a szirupnak.
Ezt jelenti, hogy erős szálra főzzük.
Ha nem szakad el a szál és jó erős, kész a szirupunk.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat.
Aztán mehet bele szitálva a kakaópor és a csoki.
Kevergetve kihűtjük. Habverővel alacsony fokozaton.
Használat előtt pedig habosítsuk ki.

Legkönnyebben egy sima csöves habzsákból tudjuk betölteni a tölcsérekbe a krémet.
Beletöltjük, a tetejét pedig simára lehúzzuk.

IMG_0165

Csokit melegítünk (valami jó fajta étcsokit) a szokott módon.
Ha nagyon ott vagyunk a szeren, temperálhatjuk is, akkor szép fényes lesz.
Én most ezt kihagytam, mert gyorsan dolgoztam torta mellett.
Na szóval, fejjel lefelé belemártjuk a csokiba épp csak annyira, hogy lezárja a fagyink tetejét.
Ezután sütőpapírra tesszük és a hűtőben hagyjuk megdermedni.
Ha nagyon szeretnénk villantani, vágjunk transzferfóliákból akkora darabokat, amekkora a fagyink átmérője.
Erre tegyük a csokiba mártott tölcséreket. Igyekezzünk légbuborék nélkül dolgozni.
Amikor a csoki megdermed, lehúzod róla a fóliát, rajta marad a minta.
A transzferfólia használatáról ITT vannak képek.

IMG_0187

Tehát a linkek:

ESKÜVŐI TORTA

PÁRIZSI KRÉM

BONBON KÉSZÍTÉS (TEMPERÁLÁS)

Ha tetszik a nyáron furi téli fagyi, csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂

Névtelen

Print Friendly, PDF & Email