Brownie vagy blondie? Neked melyik a nyerő?

IMG_0138

Hoztam két sütit. Lényegében ugyanaz lenne mindkettő, de mégis teljesen mások.
Az egyik egy szinte már-már hagyományosnak mondható brownie sok étcsokival; a másik pedig szintén brownie lenne – de blondie-nak hívják -, merthogy ez lényegében egy “szőke” brownie fehér csokoládéval.

Érdekes, hogy hozzávalók tekintetében is ugyanaz a kettő, de az arányok némi változása teljesen más textúrát ad a sütinek.
A blondie ízében hasonlít erre a Málnás, mandulás (tojásfehérjés) mennyeien finom muffinra, vagy valami jó féle vajas piskótára.

Blondie
Blondie, a “szőke” brownie

Blondie (egy 20*20 cm-es tepsihez):

10 dkg fehér csokoládé
10 dkg margarin
2 db tojás
3 dkg cukor
1 csipet só
8 dkg finomliszt
10 dkg málna

IMG_0144

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit (vagy sütőkeretet) kibéleljük sütőpapírral.
A margarint a csokival összeolvasztjuk.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzácsurgatjuk a langyosra hűlt csokis keveréket, mehet hozzá a sóval elkevert liszt.
A tepsibe simítjuk, tetejét rakosgatjuk a málnákat, és mehet a sütőbe légkeveréssel 180 fokon 20-25 percre. (Ha nincs légkeverésünk ne essünk kétségbe, tekerjük a hőfokot 190 fokra.)

Tűpróbával ellenőrizzük, készen van-e! Ez az, amit a brownie-nál nem tehetünk meg.

IMG_0145

 Ellenfele az étcsokis, hagyományos brownie verzió, aminek a felső rétege ropogós, belül szinte folyós, szaftos.

Brownie

Brownie (egy 32*19 cm-es tepsihez):

30 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
4 db tojás
30 dkg cukor
14 dkg finomliszt
10 dkg málna

Felolvasztunk az étcsokit a vajjal.
Közben összekeverjük a tojásokat a cukorral.
Az így kapott két masszát összekeverjük.
Szépen lassan beleszitáljuk a lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és a tetejére ültetjük a málna szemeket.

IMG_0126
180 fokra előmelegített sütőben sütjük.
Kb. 30-35 percet tölt a sütőben, mire teljesen jó állagú lesz.

  IMG_0130

Megmondom őszintén én nem tudnék határozottan dönteni a két finomság között. Mind a kettő másért jó és finom!

És Neked melyik tetszik?

Brownie már két ízben szerepelt a blogon:

TEJKARAMELLÁS, FENYŐMAGOS BROWNIE

BROWNIE

A Restaurant Day-en is volt Brownie 🙂

Toszkán csokoládétorta (hasonlít a browniehoz)

Újdonság, hogy letölthető receptkártyákkal várlak Titeket a Facebookon, akár ezeknek a finomságoknak a kártyáival is. 🙂

Csatlakozz hozzám a Facebookon is.

Névtelen

Blondie forrása: Szofika

Print Friendly, PDF & Email