Most már lehet kapni nagyon finom csemegekukoricát nem horror áron!
Már nagyon vártuk, meg kell mondjam. Imádjuk a kukoricát!

IMG_0113

Most felsóhajtanak páran, hogy megint ilyen alap dolgot írok le. Nekünk igen… már alap, de mi sem úgy születtünk, hogy tudunk finom kukoricát főzni.

Annak idején nekem is gondot okozott, hogyan készítsem el.Lehet nevetni, nekem erre rá kellett kérdeznem anyukámnál és az üzletben néztem ahogy nagypapám válogatja a csöveket.

Hiába “csak” kukorica, ennél is vannak dolgok, amikre érdemes odafigyelni, ahhoz, hogy nagyon finom kukoricát fogyaszthassunk.
Először is például arra, hogy az üzletben mikor válogatunk a csövek közt, ne legyen a külső héja száraz, barna. Ha már szárad és barnul, akkor az arról árulkodik, hogy nem frissen szedett a kukorica.

Húzzuk le a szárát (vagy szét) egy picit, hogy lássuk a szemeket. Szép, egyenletes nagyságú és színű kukoricát vegyünk. Ha gyönyörű kerek szemeket látunk máris összefut a nyál a szánkban, elképzeljük, milyen finom édes íze lesz, mikor megfől. Ha már kicsit beesett a szemek közepe és nem is igazán fényes, akkor az a kukorica már öreg.
Az, hogy hosszabb, vagy rövidebb egy cső, nem befolyásolja az ízét. 🙂

De egyszerre csak annyi csövet vegyünk, amennyit meg is főzünk, mert a tárolás során sajnos veszít az értékeiből!

Válasszunk egy nagy fazekat.

A külső leveleket eldobjuk, a többivel elkezdjük kibélelni a fazék alját.
Egy réteg héjra teszünk egy szint kukoricát. A kukoricának az alsó szárát a szemek alatt közvetlenül vágjuk le és ha a másik végén alig van szem, azt is.
A selymet távolítsuk el, amennyire tudjuk (pláne, ha zavar).
Megint egy sor héj jön, majd kukorica.
Ha a csövek nem férnek a fazékba, törjük el.
Héjjal zárjuk az egészet és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Kevés sót is tehetünk bele.
Fedő alatt forraljuk fel, majd vegyünk a lángot takarékra és 10-15 percig főzzük még.

Annyit szedjünk ki tányérra hűlni, amennyit el is fogyasztunk, a többit hagyjuk a vízben, hogy ne száradjanak ki.
Kihűlés után tányérra szedve, letakarva hűtőben tárolhatjuk egy kicsit, de frissen a legjobb

Szórhatjuk sóval, locsolhatjuk vajjal, ízlés dolga, ki hogyan szereti.

Mi sósan szeretjük. És Te?

Kezdő háziasszonyok hasonló alapokat találhatnak még a blogon:

TEJBEGRÍZ

HABARÁS KÉSZÍTÉSE

PISKÓTA

VIDEÓS SEGÍTSÉGEK (PL. KALÁCSFONÁSHOZ, VIRGOLÁSHOZ, STB.)

SZELÍD GESZTENYE SÜTÉSE

VAJAS (LEVELES) TÉSZTA KÉSZÍTÉSE

BLUNDEL TÉSZTA KÉSZÍTÉSE

PALACSINTA

Csatlakozz hozzám a Facebookon is. 🙂

Névtelen

Print Friendly, PDF & Email