cukorcsipke és rózsa

A csipke lyukacsos, áttört anyagának könnyedsége, légiessége miatt igen reprezentatív megjelenésű. Nem csak textil formában, hanem cukorból készítve is.
Elképesztően feldobhatsz vele egy-egy tortát, süteményt, különleges, szemet gyönyörködtető műveket kreálhatsz és az elkészítése pofon egyszerű!

IMG_9946
Cukorcsipkével és fondán rózsákkal díszített torta

1 ek CMC por
1 ek porcukor
2 ek kukoricakeményítő
1/4 tk tojásfehérje por
1/2 tk méz
1/2 csésze forrásban lévő víz
Esetleg titán-dioxid (gyógyszertárakban, cukrászkellékes üzletekben kapható), hogy fehérebb legyen.

A száraz hozzávalókat egy tálkában összekevered, majd apránként adagolod hozzá a vizet.
Valószínűleg kicsit több kell bele mint amennyi a hozzávalók közt szerepel.

Trutyit gyúrunk belőle.
Azt a trutyit 😛 fogjuk a csipkemintázóba beleeszközölni.
Sok videó van róla a youtube-on, íme egy példaképp:

[youtube LiZkit_jZkU nolink]

90 fokos légkeveréses sütőben is kiszáríthatjuk, ez kb. 10 percet vesz igénybe, de valószínűleg miután kiszeded a formából, törni fog. Elméletileg ha szobahőmérsékleten hagyod száradni, akkor hajlítható marad.

Kedvünkre színezhetjük is a masszát.

Cukorcsipke (sugarveil)
Cukorcsipke (sugarveil)

Légmentesen zárható dobozban kb. egy hétig áll el a hűtőben.

Ha formát szeretnél hozzá vásárolni, javaslom az e-bayt. Sokkal olcsóbban tudsz ilyen szilikon formákat vásárolni, sokszor negyed annyiért, mintha itthon vásárolnál. És nagyon sok minta közül válogathatsz.
Masszát lehet venni készen is (igaz ez szilárdabb halmazállapotú, viszont ugyanúgy jól működik és persze lehet kapni már kikevert port is, amit vízzel kell összekeverni), de minek, mikor a hozzávalókat cukrászkellékes üzletekből pár száz forintért meg is veheted… maga a massza pedig pár ezer forint, de jó sokra elég lehet.

Egyébként ezt a tortát egy esküvőre vitték ajándékba. 30 szeletes ovális torta volt, belül karamellás tejszín krémmel.

Ha szeretnél még több finomságot látni és előbb tájékozódni arról, mi történik éppen a konyhámban, csatlakozz hozzám a Facebookon! 🙂

Névtelen

Recept forrása: Nudleee

Print Friendly, PDF & Email