Sült, boros meggy
Vörösborban sült vaníliás meggy

Egy meggy mag…. meg még egy meggy mag… mert megérett a meggy. 🙂 És egy picikét pikánsabban – nem hagyományosan befőttnek eltéve télire – mennyei süteményeket vagy bonbonokat készíthetünk a felhasználásával akkor is, ha már nem lesz szezonja ennek a mély bordó finomságnak.

Nem nagy ördöngösség, könnyen megvan, csak türelmesen magozzuk kifelé a szemeket, mert a magot nem szeretjük. Vagyis a fogaink nem csípik, nekem ugyan mindegy lenne. 😛

Egy baj van vele, hogy nagy a meleg és be kell hozzá indítani a sütőt, de ennyi önfeláldozást megér, mert elkészíteni bizony muszáj – annyira finom!

Két db 3,7 dl-es befőttesüvegnyi adaghoz szükséges:

1,5 kg magozott meggy
30 dkg házi vaníliás cukor
3-4 dl száraz vörösbor (nálam Egri Bikavér)

ízlés szerint akár fűszerezhetjük is

Szóval a kimagozott meggyet magas falú tepsibe terítjük, megszórjuk a cukorral és meglocsoljuk a bor felével.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük míg elrotyog róla a lé. De ha nem látjuk sülni ekkora hőmérsékleten, emeljünk rajta, mert sülnie KELL. 🙂
Aztán ráöntjük a bor másik felét és “besűrítjük”. Szerintem nem kell, hogy sok leve legyen, épp egy kevéske, bőven elég lesz.
Azonnal csírátlanított üvegekbe töltjük (a szájától kb. 2 cm-ig töltsük max.), lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk 5 percre, hogy kialakuljon a vákuum és száraz dunsztba tesszük.
Elméletileg ennyi munkával eltehetjük a kamra polcra és tartósítva vagyon télre, de nem próbáltam még, úgyhogy úgy álljatok neki. 🙂

Mindenesetre nagyon nagyon nagyon finom! Először picit tartottam tőle, de nem kell, mennyei! Az alkohol a sütés során elpárolog, így gyerekek is nyugodtan ehetnek belőle.

Fagyira kanalazva, vagy fagyit készíteni belőle……ez ugrott be, ahogy gondolkodom rajta.

Mindegy is, a lényeg, hogy ha nem süteménybe tesszük, önmagában szemezgetve is annyira zamatos, hogy még….

Sült, boros meggy
Vörösborban sült vaníliás meggy

Ezt akkor is próbáld ki, ha egyébként nem kimondottan vagy oda a meggyért. Szerintem amúgy cigánymeggyből érdemesebb elkészíteni, vagyis olyanból, ami nem annyira lédús. Mert az én meggyeim bizony azok voltak, de van cigánymeggyünk is, így abból is készül ám majd egy adag….csak azt macerásabb kimagozni. :/ Azért mondom, mert a lédús meggy sütés közben sok levet ereszt és mire lesül, eltelik pár óra. Ha kevésbé leveses fajtával dolgozunk, akkor mindegy bizonnyal gyorsabban is végzünk. 🙂

Ha összehúzta a szád a meggy fanyar íze, de mégis kíváncsi lettél a boros, vaníliás sült verzióra és szeretnél még több nyalánkságot látni, csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂

Névtelen

Recept forrása: Tortafüggő Marisz

Print Friendly, PDF & Email