Fondant szarvas
Fondant szarvas

Hamarosan játék lesz nálam, ami egy megcsúszott blogszülinap lesz. 🙂 Március 20.-án volt a blog 3 éves ugyanis. 🙂
Az egyik nyeremény egy 14 db-os fondant mintázó, modellező szett lesz, amivel készíthettek akár ilyen szarvas fejet is.

Ennek a története egyébként, hogy… egy tortára készül. Vadász úriembernek lesz és az én párocskám elég tanácstalan volt, milyen tortát is szeretne neki.
Kezdődött onnan, hogy egy nagy vaddisznó formatorta legyen (de élethű ám……cöh), vagy egy szarvas, aztán átment sima tortába figurákkal, majd végül egy nagy téglalap tortát akart ostyaképpel a tetején.
Férfiak…
Annyit találgatott és variált, hogy a végén inkább a saját kezembe vettem az irányítást. Próbáltam az egyszerűbb és a bonyolultabb megoldás közt találni egy aranyközéputat.

Azt hiszem sikerült is.
Először gabonamasszából álltam neki a szarvas fejnek, nagyobbra is készült volna, mint ez a tenyérnyi modell, de elszúrtam a masszát, több pillecukor került bele, ezáltal lágyabb lett, nem tartotta a formáját, valamint olyan hülye formájú gabonapelyhem volt itthon, ami abszolút nem felel meg a célnak. De azért próbálkoztam formára nyomkodni, amit minden esetben pár perc alatt teljesen levesztett. 1 óra gyömöszölés után kidobtam az egészet, úgy felhúztam magam.
Aztán megvilágosodtam: fondantból kisebbet. Az is megfelel. 🙂
Fogtam egy tenyérnyi darabot és abból kezdtem meggyurmázni a fejet.

Kialakítjuk a nyakrészt, majd az orrot.
A markáns csontozatot, az éleket. A füleknél mélyedést készítünk, majd egy gömb formázóval lyukakat nyomunk bele. Oda mennek majd a kissé száradt fülek. Amiket próbálunk a fej méretéhez arányosan megformázni.
A fejbe kerülő végei hosszúkásra nyúljanak, hogy beférkőzzenek a kialakított lyukba.
A szemeknek is kialakítjuk a mélyedéseket, az én szarvasomnak kissé mandulavágású, már-már csajos szemei lettek… hát, a hátsó szemzugot illik lejjebb tenni. 🙂

Fondant szarvas
Fondant szarvas félkészen

Az agancsokhoz virágdrótot használtam. Ketté hajtottam, hogy formatartóbb legyen, majd addig csavarásztam, míg kialakult egy számomra tetsző forma. Hagytam neki egy hosszú véget, amit majd a fejbe szúrtam.
Fondanttal bevonta, jó sokáig kell nyomkodni, hogy a drót se látszódjon ki és mégis tapadjon a dróthoz, plusz formás is legyen. Aztán a fejbe szúrtam.
A szarvakat is jobban a fej tetejére kellett volna szúrni. De így is megfelel. 🙂

Fondant szarvas
Fondant szarvas festés közben

Valamivel több, mint 3 órámba telt, mire ilyenre simogattam. Igen, mert egy idő után ha simogatod az unidecet nagyon jól, simán formázható lesz.
Jó vele dolgozni.
Na szóval amikor kész a formánk, hagyjuk száradni. Én hagytam éjszakára a pulton, majd reggel ránéztem. 🙂
Nem azzal kellett volna foglalkoznom, de nagyon nagyon nagyon bizgatta a fantáziámat, hogy kifessem.
Szóval barna. 3 féle ecsettel értem el a kívánt hatást. Elsőnek egy nagy felületűvel, amivel a hátat, oldalát festettem. Egy elterülő afféle legyező ecsettel, amivel a mellkason és az álla alatt festettem, valamint egy vékonnyal, amivel az agancsot, a füleket, stb festettem.
Ja, de mindezek előtt a feketét fessük fel a fejre. Mindkét szembe gyurmázunk egy kis golyócskát. Belenyomjuk. Kontúrozzuk feketével a szem vonalat, a szemgolyót kifestjük, majd az orrot is.
Ezután festjük az egészet barnára, a száj az utolsó.

Fondant szarvas
Ha megfestettük, akkor egy tompa fogpiszkálóval szálakat húzunk az egész testre, mintha szőr lenne. Vegyük figyelembe a szőr növekedési irányokat, miközben dolgozunk.

Fondant szarvas

Fondant szarvas

Fondant szarvas

Fondant szarvas
Én megmondom őszintén nagyon büszke vagyok a szarvasomra. Nem szeretek figurákat készíteni, mert eddig sosem sikerült szinte semmi sem. Na jó, ez túlzás! Főleg akkor nem szoktak sikerülni, amikor elvárják. Amikor magamtól találok ki valamit, mármint azt, hogy elkészítem, akkor nincs akkora gáz!

Sajnálom, hogy nem készítettem fázisfotókat, de este 9-kor erre gondoltam legkevésbé! 🙂

A kép, ami alapján igyekeztem elkészíteni:

Deer Forrás: http://www.intricateicings.com/blog/page/62/%5B/caption%5D

Jó böngyölgetést Nektek! 🙂

Csatlakozz hozzám a Facebookon is! 😉
szarvasos face fejléc
És ha csatlakozol hozzám a Facebookon, játssz velem és a Gabi Sminkműhellyel. Nyerhetsz sminktanfolyamot vagy cukrász kellékekből álló ajándékcsomagot! 😉

közös játék kész!

Print Friendly, PDF & Email