zselatin virág
Saját készítésű (DIY) virágok zselatinból torta dekorálásra

Egészen egyszerűen csak nézelődtem a lementett dokumentumaim között és rátaláltam ezen leírásra, amit anno Lia osztott meg az egyik Facebookos csoport tagjaival. Liáról tudni kell, hogy nagyon tud! Tortázni…meg biztos sok minden mást is, de én ezt az oldalát ismerem. 🙂

Egy sikertelen véget érő pipacsos próbálkozáson túl kedvem volt nekiesni a zselatin virág gyártásnak. 🙂
Nem mellékesen a vizsgára készítendő dísztortámon töröm az agyam már napok óta. Vajon milyet kellene készíteni!? Lövésem sincs, de valami virágos motoszkál a fejemben. Ugye a fent említett pipacsos egyelőre elvetődött, de ennek láttán felcsillant a remény.

Szóval. Végül mégiscsak sikerült ma virágokat gyártanom! 🙂 Annyira, de annyira örülök neki és végül is nem is volt olyan macerás. Viszonylag gyorsan elkészül és nagyon mutatós. Így szerintem bárki gyönyörű virágokat tud készíteni magának egy egyszerű tortára is akár.

Ja, és ezek életem első drótos virágai. 😉

Amire szükséged lesz 2-3 db virág elkészítéséhez:

28-as fehér színű virágdrót
zöld virágszalag
20 gramm por zselatin
15-20 gramm víz
ételfesték (egy szín a szirmoknak, valamint zöld és sárga a bibének)
pici darab fondant vagy előregyártott bibe
hungarocell darabka

A virágdrótokat első körben félbe vágjuk, ahány virágot szeretnénk, annyi drótnak a végére hajlítunk pici hurkot. Tényleg picit, olyan 2-3 mm-eset.
Erre a hurokra húzzuk rá a fondantot. Pici ovális darabkának az egyik végén kb. félig betoljuk a drótot, majd sárga porfestékkel megfestjük. (Vagy előre belegyúrjuk a festéket, vagy befestjük kívülről, édes mindegy!)
Így hagyjuk száradni, míg elkészül a virág többi része.
A szirmokhoz és levelekhez a drótokat harmadoljuk. Annyi drótot vágunk, ahány szirmot és levelet szeretnénk.
Meghajlítjuk és kialakítjuk a formáját.

IMG_7766

A zselatint egy kis tálban (aminek minél kisebb a pereme, mert így egyszerűbb lesz mártani) a vízzel elkeverjük.
Mikróban folyékonnyá melegítjük (pár másodperc az egész).
Átkeverjük, majd egy másik kis tálba öntünk át egy keveset, azt színezzük zöldre a levelekhez.
Mindkettőt beszínezzük 1-1 csepp festékkel, de igyekezzünk úgy keverni a kanállal, hogy minél kevesebb levegőt keverjünk bele, mert csúnya lesz. (Nekem még ezen kellene csiszolnom.)
Készítsünk elő egy hungarocell darabot, amibe beleszúrhatjuk száradni az alkatrészeket, vagy valamilyen rácsot, amire rálógathatjuk.
Én jobb híján a csepegtetőmre fektettem a süti rácsomat és arra lógattam a kész szirmokat.

IMG_7769

Tehát. Belemártjuk a zselatinba a drótokat, de csak a csavarásig, ahogy azt a képen is láthatjátok.
Nem biztos, hogy elsőre hártyát képez a drótok közt (mint a buborékfújónál a szappanos víz), akkor várni kell, hogy kicsit hűljön még a zselatin.Ha megvan a hártya, ahogy óvatosan kiemeljük, szúrhatjuk is száradni (kb. 10 perc).
Így járunk el az összes dróttal.
Ha közben megkötne a zselatin – ami nekem kb. 7x-8x fordult elő -, akkor 2-3 másodpercre dobjuk a mikróba, majd keverjük át és folytathatjuk.

IMG_7771

Ha megszáradtak, kezdjük összeállítani.
A bibés drótot fogjuk meg, majd mellé csavarunk egy szirmot, hajlíthatjuk, formára igazíthatjuk, de a szélességén már nem változtathatunk, mivel elszakad a hártya.
Így folytatjuk a szirmokkal, addig, amíg elégnek nem találjuk. Nekem virágonként 6 szirom elég volt. 🙂
Ha kész, elkezdjük szorosan becsavarni a virág szalaggal, majd úgy 2 centire a szirmoktól, ahogy haladunk lefelé a drót kötegen, odacsavarunk egy levelet, körbe szalagozzuk, haladunk lefelé, majd ismét egy levél.
A felesleges drótot az alján levágjuk.
Formára hajtogatjuk a szirmokat, leveleket és beszúrjuk  a hungarocellbe amíg elkészülünk a másik virágunkkal. 🙂

Elsőre lehet, hogy bonyolultan hangzik, de higgyétek el, csak azért, mert igyekeztem mindenre kitérni a leírásban. 🙂

IMG_7784

De gyönyörű, nem? 🙂 Gyorsan leburkoltam az alatta levő hungarocell alapot, amit direkt ilyen célokra vettem.
Minimalista, de beleszerettem. 🙂
Az biztos, hogy ha készítesz pár ilyen virágot és ráteszed az ünnepi tortára, az ismerősöknek és rokonoknak tátva marad a szája! 🙂 És még csak nem is égetted magad szanaszét holmi karamellel. 😉

Na? Elkészíted? 🙂

További képeket a Facebookon a Zselatin virágok című albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email