IMG_7643

Apum születésnapjára szerettem volna valami nem burkolt tortát készíteni. Már régóta szemeztem Moha E80 tortájával és most, ahogy keresgéltem ismét szembe jött velem, hát gondoltam itt a remek alkalom, január elsejére tökéletes sütni való lesz! 🙂

Szóval apum születésnapja január 2.-án van.
Így január elsején tortát sütögettem. Nagyon finom torta, iszonyat tömény, de nagyon finom! 🙂

A kép közel nem lett olyan szép, mint Mohának, de az íze nyilván ugyanolyan volt. Igaz én tejszínhabból kevesebbet tennék rá legközelebb, szerintem fél liter, vagy max. 6 dl bőven elég.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához.

Piskótalap

2 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
2 evőkanál olaj
2 evőkanál víz

Dobos lap

2 tojás
5 dkg cukor
5 dkg liszt
1 dkg olvasztott vaj

Csokoládé ganache

5 dl habtejszín
50 dkg étcsokoládé
3 evőkanál kakaópor
20 dkg vaj

30 dkg natúr marcipán

Kávés hab

8 dl habtejszín alaposan behűtve
12 púpozott kávéskanál instant kávé porrá őrölve
10 dkg porcukor
2 zacskó Zselatin fix
kakaópor a díszítéshez

(szerintem elég 5-6 dl tejszín és a kávé is elég 8-9 kanállal)

Először a csokoládés krémet készítjük el, ennek hűlnie kell.
A tejszínt forráspontig melegítjük, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, kézi habverővel simára keverjük, hozzászitáljuk a kakaóport, és beletesszük a vajat.
Hagyjuk hűlni, akár hűtőbe téve. Amikor kenhető állagú ne hűtsük tovább, mert túl dermed.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A piskótához kb. 10 perc alatt nagyon habosra verjük az egész tojásokat a cukorral.
Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd beleszitáljuk a lisztet is, de ezt már óvatosan, spatulával forgatjuk hozzá.
A sütőpapírral alulról bélelt tortaformába töltjük és nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk hűlni.
A formába újabb sütőpapírt teszünk, és elkészítjük a dobos lapot is.
Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az olvasztott vajat is, és kézi habverővel elkeverjük benne.
A masszát a formába töltjük és nagyjából 10 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
A marcipánmasszát porcukron kinyújtjuk nagyjából 26 cm átmérőjű körré.

A torta összeállításához az alsó piskótalap köré tesszük a kapcsos formánk karimáját.
A piskótalapra kenjük a csokoládékrém felét, erre rásimítjuk a marcipánlapot, majd rákenjük a csokoládés krém másik felét.
Ezután rátesszük a dobos lapot, kissé rányomkodjuk.
A kávés réteghez lágy habbá verjük a tejszínt, a két csomag Zselatin fixet közben hozzáadjuk. Ezután tesszük bele a porcukorral elkevert instant kávét, kevés ideig tovább verve a habot. Ne legyen a hab kő kemény, mert nem fogjuk tudni kenni.
Ezt a habot simítjuk a dobos lapra, majd a tortát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt éles késsel elválasztjuk a karimát a tortától.
A tortát a tálalótálra tesszük, tetejére szitálunk kevés cukrozatlan kakaóport.

Nem egy bonyolult torta, de nem is megy pikk-pakk pont a sokfélesége miatt. Viszont mint írtam nagyon nagyon finom! 🙂 Ebből a ganacheból akár ízesítve trüffel golyókat is készíthetünk!

Köszönöm Mohának a receptet, nagyon finom volt és sikert aratott a torta! 🙂

Ja, a tortatálat pedig a lányoktól kaptam Karácsonyra. Van egy nagy üveg búrája is. 3 az egyben vagyis funkcionálhat tortatálként, gyümölcstálként és búrás tortatálként is. 🙂 Nagyon örültem neki! 🙂 Jó masszív, nehéz darab. 😀

További képeket a Facebookon az E80 torta Moha módra című albumban találsz!

Print Friendly, PDF & Email