IMG_7569Ha saláta, akkor nálunk elsősorban a majonézes verzió kelendő. Nem tudom miért, így vagyunk bekalibrálva, valószínűleg mindketten ezt hoztuk otthonról. Ennek a “hagyománynak” eleget téve a kacsa mellé franciasaláta készült. Elmondanám, hogy életemben először készítettem.
Szóval az úgy volt, hogy a lányom szeretett volna ismét kacsát enni. Karácsonykor nálunk ugyanis évek óta sült kacsa van az ünnepi asztalon, de ugye az ünnepi kacsa már elfogyott. De hála égnek volt még egy pecsenyekacsa a fagyóban, így kiolvasztottam, de tisztítottam és megsütöttem.
Na, e mellé készült ez a köret.

1/2 kg mirelit vegyes zöldségkeverék (vagy franciasaláta keverék)3 közepes burgonya
4 csemege uborka
10 dkg trappista sajt
3 főtt (kemény) tojás
só, bors
1 nagy tejföl
1 ek mustár
2 ek majonéz
1 nagy alma

Mirelitből egyszerűbb készíteni, de ha friss zöldségből szeretnénk, akkor a különbség csupán annyi, hogy tovább tart puhára főzni az alapanyagot.
A tojásokat jó sós, hideg vízben feltesszük főni, 10-15 perc alatt kemény tojássá rotyogtatjuk őket.
A mirelit zöldséget (ami nekem most amolyan mexikói vagy milyen mix volt – volt benne zöldbab, kukorica, sárgarépa, borsó, kápia paprika, stb.) sós vízben egy lábasban feltesszük főni a hasonló méretekre kockázott burgonyával együtt és addig főzzük, míg mindegyik zöldség megpuhul. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük szét őket! Ha puhák, szűrjük le.
A tejfölt keverjük el a majonézzel és a mustárral, majd mehet bele a szűrt zöldség.
Apróra kockázzuk fel a csemege uborkát, a hámozott almát és a főtt tojásokat is. Mindent keverjünk a majonézes alapba, majd kóstolással állítsuk be a sósságát.
Tegyük hűtőbe pár órára, hogy teljesen lehűljön és kóstoljuk újra. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
Esetenként (ha úgy szeretjük) porcukrozhatjuk is a tejfölt -, amolyan tartármártás alappal is készíthetjük. Nekünk ez most így volt jó és tudom, nem csak mi esszük így! 🙂

Szóval készült már nálam majonézes burgonyasaláta, fehér bab saláta, és most ez a francia.

Jó étvágyat hozzá!

———————————————————————————–

A tavalyi ötletelőt itt megnézhetitek:

Szilveszteri ötletelő

Meg aztán ott vannak a szerencsesütik:

Szerencsesüti

Aztán ha hirtelen szeretnénk rittyenteni valami piácskát, de nem akarunk tőle nagyon beállni:

Baileys vol.2.

Avagy egyéb alkoholos nyalánkság:

Likőrök

Mindezek után pedig egy dolog maradt csupán, mégpedig hogy megköszönjem Nektek, hogy 2013-ban is olvastátok a sületlenségeimet és sültjeimet, hogy velem voltatok és támogattatok és azt, hogy szerettétek amit csinálok! Isten tartsa meg jó szokásotokat 2014-ben is! ;D

Vicc mentesen pedig Sikerekben, Gazdagságban, Egészségben és Szeretetben Gazdag

szilveszter_cikkbe

Boldog Új Évet Kívánok!

Print Friendly, PDF & Email