hóemberkém
Tudom, nem gasztro, nem étel, de mégis köze van hozzá ha szigorúan vesszük! 🙂 Tekintve, hogy műanyag poharakból készült. 😉

Hódít egy videó a neten. Hogy műanyag poharakból készítenek lámpákat, hóembereket. Engem is elkapott a láz és eldöntöttem: készítek a lányomnak egyet, amit beviszünk az oviba.

Nem tűnt macerásnak, rendeltem is 100-100 db poharat. 100 db 1 dl-eset és 100 db 2 dl-eset.
Amikor megérkeztek nem bírtam türtőztetni magam és nekifogtam. De bakker… a félgömb felénél sem jártam és elfogyott a pohár. Ezen kívül nem volt stabil, pedig tűztem ész nélkül…..

Várnom kellett pár napot, míg megjön a gyedem és bezsebeltem újabb pár 100 poharat. 😀

Nem olyan egyszerű, mint ahogy kinéz. Ahhoz, hogy arányos és stabil legyen pár dologra rá kell jönnünk a készítés során. Nekem szét kellett szednem ehhez az elrontott félgömbömet, ami bevallom magától is szétesett volna. Kapocsról kapocsra. 🙂

Lássuk először is mi is kell egy – kb. 1 méter magas hóemberhez:

239 db 2 dl-es erősebb műanyag pohár
181 db 1 dl-es erősebb műanyag pohár
kb. 1200 db tűzőkapocs
ragasztópisztoly, pillanatragasztő, karton, Mikulás sapka (vagy karton), sál
türelem és idő (!)

Félgömbönként készítjük, azaz lesz két félgömbünk az egy decis poharakból és kettő a két decisekből. Amikor ezekkel elkészültünk, akkor illesztjük egymásra és kapcsoljuk össze őket. Így alakítjuk ki a gömböket.
Kezdjük az elején.
Ahogy egymáshoz illesztjük a poharakat, az nagyon fontos: a soron következő pohár pereme mindig az előző pohár pereme alá essen. Így kapcsoljuk össze. Amennyire tudjuk toljuk be a tűzőgépet a poharakba (én mini kapoccsal tűztem, így kb. a két decis poharak közepe van összetűzve). Ez azért jobb így, mert nem fog elszakadni a pohár, nem fog feszülni. Ha megnézitek ott eléggé összesimulnak azon a ponton, az a jó, mert tényleg nem feszül majd. Így haladunk, míg a legnagyobb körünk készen nem lesz, mindössze 27 db 2 dl-es pohárból.

IMG_7160

Ezután valamelyik pohár fölé fogunk egyet és rátűzzük, azután ismét ugyanúgy haladunk sorba és tűzzük egymáshoz a poharakat, mint az alsó sorban, azzal a kivétellel, hogy minden 2. vagy 3. poharat letűzzük az alsó sor azon poharához, amelyikhez jobban simul. Csak hogy ne feszüljön szét ugyebár.
Így haladunk szépen felfelé, sorról sorra. Ne feledjük el letűzni a poharakat az alatta levő sorhoz is, ezzel kialakítva a stabilitását a félgömbünknek.A tetején ahogy tudjuk töltsük ki a lyukat, nem kell agyon szépnek lennie, nem baj, ha marad kicsit nagyobb lyuk, elvégre nem fog látszódni (elméletileg).

IMG_7161

Ha készen vannak a félgömbök, akkor jön a következő fázis, miszerint az azonos méretűeket egymásra illesztjük a lapos feleiknél. Ahogy a legszebbnek véljük megtartjuk és összetűzzük a félgömbök alsó sorainak poharait. Készen is vannak a gömbök.

IMG_7162

Ekkor gondolkodunk el, miből legyen a sapkája, szeme, stb. A szemeknek megfelelő nagyságú köröket vágunk ki fekete kartonból, valamint ugyanekkora gombokat is készítünk. Tehát összesen 5 db. egyforma méretű fekete kört vágunk ki (nagyjából az 1 dl-es poharak szájának megfelelő átmérőjűeket), majd kivágunk még 8 db kisebb átmérőjű kört is, amikből a száját fogjuk kialakítani.
Az orra piros karton egyenlő szárú háromszög alakra vágva, majd tölcsérré hajtva és fixálva (ragasztva).

Ahhoz, hogy dekorálni tudjuk először egymásra kell illesztenünk a gömböket. Ehhez kell a ragasztópisztoly!
Próbáljuk megtalálni azokat a pontokat a gömbön, ahogy egymásra téve fixen megáll a hóember, tehát egyensúlyban van. Ez nekem addig sikerült, míg teszteltem, de ragasztva már eldőlt szegény, mondjuk szerencsére annyira nem billegális, de lehetett volna jobb is.
Na szóval, ahova illeszteni szeretnénk a felső gömböt, azt a felületet (a poharak peremét) bekentjük ragasztóval és rátesszük a fejet. Itt én elkövettem egy hibát: annak érdekében, hogy minél több helyen megfogja a ragasztó a két részt, kicsit megnyomtam a fejet lefelé. Ettől szétugrott pár tűzés és némiképp formáját vesztette a gombóc. 🙁 Visszatűzhetjük, szépíthetjük, de sosem lesz olyan mint előtte, így ne nyomátok meg, kérlek, csak finoman! Megfogja az a ragasztó, plusz majd rásegítünk még valami merevebb, vastagabb sállal a fej megtartására. 😀

Amint megtartja magát jöhet a dekorálás. Válasszuk ki a szebbik felét az építménynek, az legyen az eleje.
Tekerjünk egy vastag sálat a nyaka köré, gondosan beigazgatva azt, hogy tudjunk viszonyítani.
A nagyobb körökből ragasszuk fel pisztollyal a szemeket, majd a gombokat, a száját képező kisebb köröket, majd az orrát is bele dughatjukegy pohárba (de pillanatragasztózzuk be a pohár belsejét, hogy ne essen ki).

Itt jegyezném meg, hogy jobb ha az orral kezdünk, mert nekem nem lett arányosan elhelyezve pont amiatt, hogy a szemekkel és a szájjal kezdtem, aztán szembesültem vele, hogy bizony pont nem esik a mértani középre a száj és a szemek között egy pohár sem, tehát deform’ lesz az arca szegénynek! 😀 Na, ezeket küszöböljétek ki az én hibámból tanulva. 😉

A sapkáját én pillanatragasztó pöttyökkel fixáltam a búráján. Ha nincs ilyen sapkánk, kartonból is készíthetünk cilindert.

Így is nagyon kedves látványt nyújt ez a hóember, de még fantasztikusabb lenne, ha még egy gömböt készítenénk 3 dl-es poharakból. Na akkor lenne igazán tuti, olyan, mint egy igazi hóember, 3 gombóccal. Mondjuk nagyobb helyet foglalna és valószínűleg ki is kéne kötni ott, ahova kerülne, mert sanszos lenne, hogy eldől.

Persze így sem filléres mulatság a sok pohár miatt, de megtehetjük azt is, hogy idén még csak két gombócos, majd egy biztonságos helyen – kiteleltetés után szabadon – kinyaraltatjuk (hihi), úgysem olvad el. Ha túléli a nyarat jövő télre gyártunk alá egy nagyobb gombócot és megnöveljük a hóemberünket, így a régi, de mégis új hóembert kapunk. 😉 Ha túlélné nálunk a nyarat, jövőre tuti gyártok neki egy alsó golyót. 🙂

A gyerekeknek nagyon tetszik… és nekem is. 🙂 Hétfőn beköltöztetjük az oviba, remélem ott is sikert arat majd. 🙂

Jó készülődést Nektek is az Ünnepekre! 🙂

További képeket a Facebookon a Hómuki poharakból című albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email