IMG_6534
Nagyon szeretjük a csokis kekszeket és úgy általában a kekszeket, süteményeket is, azt hiszem ez kitűnik a blog vezérvonalából is. 🙂 Mostanában azon kaptam magam, hogy rendszeresítve lett egy fém dobozka, amiből ha elfogy a keksz, azonnal sütök egy újabb adagot. Hát így alakult ki, hogy mostanában folyamatosan van valamilyen keksz nálunk elérhető közelségben és természetesen saját gyártású. Karácsonyi a doboz…lehet az ünnepekre hangolódás hozta ki ezt belőlem!? 🙂
Nem mondom, hogy minden ezzel a keksszel kezdődött, de majdnem. Van ugyanis a Lidl-ben az American Chocolate Chip Cookie, basszus, az annyira ízlik nekem, olyan finom, csak baromi drága, szeretném itthon kivitelezni, csak eddig még nem jött össze! Ez sem hasonlít rá, viszont finom! 🙂
15 dkg margarin
10 dkg cukor
2 tojás
10 dkg csokicsepp, vagy darabolt étcsokoládé
5 dkg darált mandula
1 kk fahéj
1 kk sütőpor
 20 dkg finomliszt
A margarint a cukorral alaposan kikeverjük.
A tojásokat egyenként belekeverjük. A sütőt közben 175 fokra (alsó-felső) előmelegítjük.
A margarinos alaphoz adjuk a csokit és a mandulát, alaposan keverjük el.
A liszteta fahéjjal és a sütőporral jól összeforgatjuk, majd a margarinos alaphoz adjuk és simára dolgozzuk.
Ragadós lesz, ne ijedj meg!
A keverékből  kb. 30 apró golyót formázunk két teáskanál segítségével. Lehet próbálkozni fagyis kanállal is, nagyon szépen lehet adagolni vele tényleg, csak nagyon nagyok lesznek a golyók. Persze ez sem baj, csak ezzel a módszerrel nagyjából 10-12 darab kekszet kapunk. Igaz laktatóak lesznek! 😉
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk egymástól jó távolságra, mert terülni fognak. Ha fagyis kanállal adagolsz 9-nél több gombócot ne tegyél egy tepsire.
175 fokon 12 perc alatt sülnek meg kb.
Nem kell, hogy nagyon barnák legyenek, mert kiszáradnak.
A zacskóról is ejtenék pár szót. A minap barangoltam a neten és már sajnos meg nem mondom, hogy hol találtam az ötletet, viszont nagyon megtetszett. A lényeg, hogy mostanában vannak ezek az új Knorros meg mi egyéb termékek, amikbe előre csomagolt, egyik oldalukon kész pácot tartalmazó sütőpapírokat tettek. Nagy ötlet, itthon is simán kivitelezhető, sőt. 🙂
Ennek  a lényege, hogy a bepácolt húst egy félbe hajtott sütőpapírban sütöd ki a serpenyőben. Ezáltal szaftosabb marad, valamint nem fog össze-vissza fröcskölni a zsiradék, ami valljuk be nagy előny, mert ilyen hirtelen sütött pácolt húsok készítésétől nagy visszatartó erő tud lenni, hogy után a konyha zsírcseppekben úszik.
És akkor ez lett tovább fejlesztve ha úgy tetszik.
Fogod a sütőpapírt, kitekered, elvágod, majd hosszában félbehajtod. Akkorára szeleteled :D, amekkora zacskókat szeretnél (szélességre), de hagyjál rá kis szegélyt, ahol a varrás lesz.
Ezután szépen varrd meg a széleit, de nem teljes hosszban, hogy rá is tudd hajtani a tetejét, effektíve lezárva a csomagot.
És most elárulok egy titkot: először a zacskót készítettem el, majd a fotó kedvéért kellett bele valami, így lettek sütve a kekszek! 🙂
Ez fanatizmus?
IMG_6528
De nagyon jópofák a zacsik. Arra gondoltam, hogy akár Adventi kalendáriumnak is teljesen megfelelnek, nem drágák, pusztán egy kis időráfordítás az egész. És már nem árt készülni, mert ugyebár lassan december lesz!
Én már tudom, hogy a lányoméknak az oviba ilyeneket fogok vinni a ránk eső napon és mindenki kap egy külön csomagot, benne egy nagy darab keksszel. 🙂
Én le tudtam ragasztani dekortapasszal, de lehet érdemesebb mondjuk pékzsinórral, vagy valamilyen másfajtával átfűzni és úgy lezárni. :)Na, jó bíbelődést Nektek! 🙂
További képeket a Facebookon a Csokis kekszek és kis tasakok saját kezűleg albumban találsz.
Keksz recept: Vacsi nálam.
Print Friendly, PDF & Email