IMG_5659

Ez sem nagy kaland ám! 🙂 Barackhoz írom, de körtével is készíthető. Igaz már egyiknek sincs igazán szezonja (mondjuk tán még körtét lehet kapni!?), valamiért a szezonális recepteket sosem bírom időben elétek tárni….most mit mondjak, ilyen vagyok, ez a 3. évem a blogger iparban, aki az elejétől olvas, tudja. 😀 Erre mondta valaki a napokban a céklánál, vagy valamelyik bejegyzésnél, hogy nem csúsztam ki, sőt, időben vagyok és nagyon gondos vagyok, amiért még a jövő évi szezon előtt megírom a receptet. 🙂 És milyen igaza van! 🙂

Fantasztikusan kevés dolog kell ehhez is. 😉

Kell hozzá: őszibarack, citromsav, cukor és víz.
Az őszibarackot héj és mag nélkül leturmixoljuk, majd minden 6 dkg péphez adunk 1 teáskanál citromsavat, 10-12 dkg cukrot és 1 liter vizet. Igen, 1 litert!
Én mondjuk kevesebb vízzel készítettem, egyelőre úgy tűnik jól tettem, de majd meglássuk, a vak is aszonta.
Összeforraljuk, kissé rotyogtatjuk, majd steril üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük.

Tehát pl. 24 dkg péphez 400 gr cukor megy, 4 kiskanál citromsav és 4 liter víz.

Barackból is van édesebb és kevésbé édesebb, ezért a cukorból simán adhatunk hozzá kevesebbet, esetleg citromsavból kicsit többet a barackhoz. A víz elsőre soknak tűnik és másodikra is. 😀

Tapasztalat: szerintem fele annyi víz is elég és pont jó rostos levünk lesz. Igaz az édes szájúaknak így is ízlett ám, hígabban és édesebben.

Ebben sincs tartósítószer, csak a cukor és a kicsi citromsav. Mégis frankón elállnak már egy ideje, pedig igazán hideg sincs a kamrámban tekintve, hogy ablak nélküli és két bojler, egy nagy hűtő és egy fagyasztó fűti! 😀

További képeket a Facebookon az Öszibaracklé házilag albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email