Mautner Zsófi készítette az Ízes életben és megfogott. Apósoméknál szoktunk sütögetni, stb. oda gondoltam én is kis hirtelen sült tarja mellé kipróbálni. 🙂

Hozzávalók (1 üveg)

2 dl víz
25 dkg befőzőcukor (az I. Magyar Cukormanufaktúrától nyert 2:1-es befőzőcukorral készült)
1 citrom leve és héja
1 narancs leve és héja (most kimaradt, mert nem volt itthon)
50 dkg zsenge sárgarépa, meghámozva, lereszelve
1 kávéskanál őrölt koriander (frissen mozsárban törtem)
1 rúd fahéj


A vizet lábasba öntjük, és hozzáadjuk a befőzőcukor egy harmadát, a citrom és a narancs kifacsart levét, valamint a lereszelt héját. 

Összeforraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik, néhány percig főzzük, közben szükség szerint lehabozzuk. (Ha nem nagy a cukor melasz tartalma, nem lesz habos, nekem nem lett habos!)
Hozzáadjuk a fahéj rudat és az őrölt koriandert. 
A sárgarépát meghámozzuk, és közepes lyukú reszelőn lereszeljük. 
A cukorszirupba tesszük, majd alacsony hőfokon, kb. egy órán keresztül főzzük. 
Amikor a sárgarépa teljesen megpuhult, eltávolítjuk a fahéj rudat, majd a zöldséget botmixerrel (vagy aprítógépben) simára pürésítjük a sziruppal együtt, és hozzáadjuk a befőzőcukor további részét, még további, kb. 10-15 percig főzzük. 
Üvegbe töltjük, és felhasználásig hűtőben tároljuk.

Nekem sokkal több vizet felvett az egész. Mellékesen, de az illata nagyon jó! 🙂 Kíváncsi leszek hús mellé.

 

További képeket a Facebookon a  Cukkinis, fűszeres sárgarépa dzsem albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email