Pár hete szüreteltem a tököt és legyalulva lefagyasztottam.
Aztán a minap jött az ötlete a tökfőzeléknek. Bár magam ki nem állhatom, apa szereti és neki elkészítem. Neki sokmindent elkészítek, hiába nem szeretem. Amikor itthon van ő kóstolja ezeket főzés közben, ha nincs, akkor én megteszem, de annál többet nem eszem belőle. 🙂
Mit meg nem tesz az ember a szeretett férfiért… 😀

1 kg gyalult fagyasztott tököt egy lábasba teszek, alá kevés vizet öntök. Megsózom és hagyom kiolvadni lassú tűzön. Amikor kiolvadt felöntöm vízzel, picivel többel, mint ami éppen ellepi.
Teszek hozzá jó sok aprított kaprot – ez nekem szintén fagyasztott, a kertből betermeltem még zsengén.
Amikor megpuhult a tök, akkor nagyjából egy kis pohárnyi tejfölben elkeverek 2 ek réteslisztet, a tök levéből egy kicsit hozzákeverek, hogy csomómentes legyen és beleöntöm folyamatosan keverve a tökbe.
Ezzel összeforralom, míg kicsit besűrűsödik. Elzárom és ízlés szerinti ecetet teszek még bele.
Nálunk így készül, apa így szereti. Van aki rántja, pirospaprikával, hát neki úgy nem jön be. 🙂
Ízlés szerinti feltéttel tálaljuk. A képeken ugyan még nincs rajta, de egyébként rúdfasírtot sütöttem hozzá, úgyhogy fasírt szeletekkel ette apika.

Jó étvágyat hozzá, már annak, aki szereti! 😛

Print Friendly, PDF & Email