Már volt szerencsém sikeresen konyakmeggyet készíteni itthon, magunknak. Erről ITT olvashatsz. Akkor polikarbonát formában készítettem, most azonban nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy saját kezűleg, mártással is készítsek pár szemet.
Farkas Vili inspirált ebben, úgyhogy erőt vettem magamon és elkészítettem szépen egyik nap. Bolti fondant vettem, gondoltam ennek készítésétől most megkímélem magam….kár volt. Ugyanis baromi sűrű és hiába hígítottam, mindegy, nem jött be.

Ezek voltak az első próbálkozásaim kézműves téren, de hála a bolti fondant túlzott sűrűségének, a cukor réteg nagyon vastag lett, nem oldotta fel az alkohol és emiatt baromi nagyok is lettek a bonbonok.

Mondanom sem kell, hogy nem bírta feloldani a fondant az alkohol.

Na, lássuk a normális verziót:
Először elkészítjük a folyékony fondant-t. Ez több mindenre jó: mignon áthúzására, Ekler-fánkra, Esterházy torta tetejére, és erre is. 🙂
Nem írom le külön,csak pár gondolatot jeleznék a régi bejegyzést kiegészítve.
Ha nincs maghőmérőnk, se cukorhőmérőnk, akkor kiveszünk egy keveset a szirupból kanállal, másik kezünk hüvelyk- és mutatóujját lehűtjük, kiveszünk egy cseppet a kanálról és ha összecsippentgetve a cukorszirup szálat képez az ujjaink közt, mint a képen, akkor készen vagyunk.

Az első verziónál gondoltam megkímélem magam a pult takarításától, de azt mondom inkább a pulton simogassátok a mázat. Én most csak fél kg. cukorból készítettem a fondant, így elfértem a pulton, lehet a dupla mennyiség már sok lett volna, mert az elején ész nélkül folyik ugye. 😀
Gyakorlat teszi a mestert, gyakorolni kell, hogyan tartsd kordában a folyós cuccot. 🙂

Na, ilyenné áll össze végül. 🙂 Pontosabban szinte teljesen megkeményedik egy idő után.

Ahhoz, hogy a konyakos meggyet mártani tudjuk, hígabbnak kell lennie és kb. 40 fokosra kell melegíteni. Hát ha az így simán elkészült fondant nézzük 60 fokosan is még/már kemény az állaga, szóval hígítani kell. Én a fél kg cukorból készült mennyiséget mikor elkezdtem melegíteni (alacsony hőfokon), löttyintettem hozzá kb. 1/2 dl vizet. Ennyi elégnek bizonyult. Elkevertem és amint sima lett és eléggé folyós, de nem túlzottan, már el is zártam a hőforrást.

Azért érdemes az egész bonbonozást azzal kezdeni, hogy eltesszük pár hónappal ezelőtt a meggyet. 🙂 Lehet friss vagy befőtt. Ha friss, magozzuk ki, ha befőtt, akkor pedig öntsük le róla a levét. Mindkét esetben befőttes üvegbe tesszük és teljesen felöntjük jó minőségű(!) konyakkal. Legalább 1 hónapot álljon a konyakban a meggy, de persze annál jobb, minél tovább áll…

Ezután mikor rászánjuk magunkat a bonbon készítésre, előző nap vegyünk ki annyi szemet, ahány bonbont szeretnénk. Tegyük egy papírtörlővel fedett tálcára vagy tányérra és hagyjuk egy éjszakán át száradni. Elég lesz ugyanis a meggybe beivódott alkohol, mint folyadék, nem kell plusz nedvesség, mert akkor rendesen mártani sem tudnánk a meggyeket.

Másnap neki állhatunk. Megvan a kellően folyós, max. 40 fokra melegített fondant, de készítsünk mellé egy sütőpapírral bélelt tepsit vagy tálcát.
Egyesével dobjuk a fondantba a meggyet, majd halásszuk ki kerek mártóvillával és a felesleget húzzuk le róla.

Ezután tegyük ki a sütőpapírra, száradni. Addig csináljuk, míg el nem fogy a meggy. Ügyeljünk rá, hogy teljesen bevonja a meggyet a fondant és ne időzzünk sokat 1-1 meggyel, igyekezzünk azért gyorsan dolgozni, persze lehetőségünkhöz és kézügyességünkhöz mérten.

Hagyjuk megszáradni őket, majd temperáljunk csokoládét.
Én 26 bonbont készítettem, ehhez nagyjából 200 gramm étcsokoládét olvasztottam meg elektromos csoki fondüben minimum 40 fokosra, majd lehűtöttem hideg vizes fürdőben, folyamatosan kevergetve 29-30 fokosra. Miután kivettem a vízből a tálamat, teljesen simára töröltem az alját, ne legyen vizes, mert ha valahogy a csokival érintkezik, az nem jó!
Előkészítettem egy másik sütőpapírral bélelt tepsit vagy tálcát, amire a temperált csokiból apró pöttyöket nyomtam. Ez lesz a bonbonok talpa. A pöttyökre ráültettem a fondantba mártott, megszilárdult meggyeket, majd hűtőbe tettem, hogy megdermedjen a csoki.
A temperált csokit igyekezzünk 30 fokosan tartani ezalatt, hogy ne kelljen újra elvégezni a műveletet.

Amikor megdermedtek a talpak, akkor kezdhetjük a csokiba mártást. Nekem 70%-os csokim volt itthon, abba mártottam. Talppal lefelé dobjuk a csokiba, majd a mártóvilla segítségével mindenhol alaposan bevonjuk csokival.

Aztán a kerek mártóvilla segítségével kiemeljük úgy, hogy a talpa legyen felfelé. 🙂
A felesleges csokoládét lehúzzuk a tál oldalán, majd ráfordítjuk a bonbont a sütőpapírra

és a tetején a csokit, ahogy elemeljük pici körkörös mozdulattal igyekszünk leszedni. 🙂

Ha készen vagyunk tegyük hűtőbe dermedni, majd át tehetjük kisebb tányérra, vagy dobozba.

Kell neki 1-2, de van, hogy 6-7 nap is, mire az alkohol feloldja a fondant és likőrré változtatja.
Mivel ugye csupán a meggybe zárt alkohol van ebben segítségünkre, ezért nem jó, ha nagyon vastag a fondant réteg a meggyen, mert nem bírja feloldani. Ilyenkor is ehető persze, de ropogni fog a fogunk alatt a cukor és elég kevés likőr lesz benne.

Jaj, igen. A maradék fondant-t jól záródó műanyag dobozba tesszük és a kamra polcra téve sokáig eláll.
Hozok majd képet, amint feloldotta a konyak a cukrot. 🙂

Update: Egy éjszaka állás után egy kisebbecske bonbonban már majdnem teljesen feloldódott a fondant. 🙂 Hát hagyjuk még állni, szerintem 4-5 nap múlva totálisan feloldódik mindben. 🙂

Print Friendly, PDF & Email