Már legalább egy hónapja annak, hogy Illéskrisz konyhájában kutakodtam és szembejöttek velem a tojásai. ;D
Bizony! 😀
Na tehát ugye falun és a kisebb városokba (meg sok más helyen) ezeket cukros vízzel készítik. Valószínűleg azzal a verzióval sokkal keményebb tartást is érünk el, DE most mi keményítővel próbálkozunk.
Tehát bár a fonal nem ehető, amibe mártogatjuk az 😉 szóval ha nagyon meg akarjuk enni, akkor nyalogassuk meg a tojásokat! 😀  Bár nem ajánlom, merthogy a lisztes keményítő nyilván nem étvágygerjesztő.

Tehát összességében kellene ehhez nekünk 1 bögre víz egy kis lábasba. Ebbe belekanalazunk 2 csapott evőkanál kukorica keményítőt és 1 kanál lisztet, majd elkezdjük összemelegíteni őket. Nem forraljuk, csak addig melegítjük, míg egy sima, tejfehér folyadékot kapunk.
Fogjuk a hímző fonalainkat (nekem sajnos csak ilyen színeim voltak, ezek is anyósomtól). Szerencsés esetben szerintem jobb ha gurigás, azt csak húzni kell, nem kell fogdosni az egészet, mint a kisebb kiszerelésű fonalat. Tehát. Előkészítünk egy tálcát, amire rakosgatni fogjuk a kész műveket, majd felfújunk annyi vízibombát, ahány tojást szeretnénk. A fonalat elkezdjük letekerni és áthúzzuk az elkészített tejfehér szlötyin. Nekem nagyon jól ment, húztam, mártottam, tekertem, szó sem volt gabalyodásról. Amikor már kellően behálóztuk a lufit, akkor én még megmártottam picit mindenhol ebben a lében és úgy tettem a tálcára. Egy idő után a keményítő elkezd leülni a lábas aljára, ilyenkor keverjük föl.
Fázisfotókat ugye érthető módon nem készítettem…keményítős szlötyis kézzel….cöh!
A tálcát, amin a leendő tojásaink pihennek, száraz, meleg helyre tegyük.
Teljesen száradjanak meg! Amikor csont szárazak csak kipukkasztjuk a lufit, kiszedjük belőle és mehetnek is koszorúra, kajafotóra, ablakba, ahova szeretnéd!

Ha nincs még vagy már gyerek otthon, azért készítsd el, hogy feldobd a lakást Húsvét alkalmából, ha meg van gyerek, akkor azért (akár vele). 🙂 Csak úgy. 🙂
Nekem ezek a gyerekszobák ablakaiba kerülnek majd damillal fellógatva.
És egyébként nem olyan hosszú idő ezt elkészíteni, mint elsőre hiszitek, úgyhogy hajrá! 🙂

Print Friendly, PDF & Email