60 dkg pulykamell darálva
1 evőkanál pirospaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
kömény őrölt, ízlés szerint
bors ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
30 dkg vegyes zöldség vegyesen (ami éppen van, zöldborsó, karfiol, zöldbab, sárgarépa) apróra vágva
50 dkg tarhonya
12 evőkanál olaj
3,5 dl tejföl
25-30 dkg sajt trappista
2 fej vöröshagyma felkockázva
2 db fokhagymagerezd
2 dkg margarin a formához

A tarhonyát kevés, körülbelül 4 evőkanál olajon alaposan megpirítjuk, majd felöntjük nagyjából kétszer annyi vízzel, sózzuk és fedő alatt puhára főzzük.
Amikor puha, lekapcsoljuk és a fedőt rajta hagyva állni hagyjuk.
Közben kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk az apróra vágott fokhagymát. Pirospaprikát szórunk rá, fűszerezzük az alapot, majd 1-2 deciliter vízzel felöntjük.
Elkeverjük benne a húst és addig keverjük, amíg a hús kifehéredik. Ezután kicsit felöntjük vízzel, éppen csak ellepje és fedő alatt készre főzzük a darált húsos pörköltet.
A trappista sajtot lereszeljük.
A zöldségeket apróra vágjuk, kevés olajon, (4 evőkanál) megfuttatjuk, majd kevés vizet öntünk alá, pici ételízesítőt szórunk rá és fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhultak és még van víz rajta, akkor vagy leöntjük, vagy lefőzzük, de ügyeljünk rá, hogy ne főjenek szét a zöldségek.
Egy nagyobb jénait kikenünk margarinnal. Az aljába terítjük a tarhonya felét, amit kevés trappista sajttal elkeverünk. Erre mennek a zöldségek, majd a hús. Ráterítjük a simára kevert tejfölt, majd jöhet a tarhonya másik fele. Ezt pedig, hogy a tarhonya sütés közben ne száradjon ki, reszelt sajttal teljesen befedjük.
220 fokos sütőben sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején, 25-30 percig.

Plusz tejföllel ízesíthetjük tálaláskor.

Print Friendly, PDF & Email