Az úúúúgy voooolt….nem nagyon szoktunk marha húst venni. Ennek több oka is van: én nem szeretem, bár ez még nem kizáró ok. A valódi oka az ára leginkább. Baromi drága. De azért hébe-hóba igyekszem venni 1-1 kis darabot apának és készíteni valami finomat. Eredetileg nem ilyet szerettem volna készíteni, nem ilyennek álmodtam meg a marhám szervírozva, de annyira megtetszett és szinte éreztem az ízeket a számban, ahogy olvastam a receptet. Ja és nem volt egy hátrány, hogy pikk-pakk elkészült. 🙂 Szinte nem is kellett foglalkozni vele.
Igen, még kicsit véres…de apának így jó…Persze aki szeretné süsse át teljesen! (pl. a várandós nők!)

Sülthöz:
1kg marha lapocka
2kiskanál színes szemes bors
3evőkanálétolaj
4-5evőkanál dijoni mustár
2kiskanálsó

Mártás:
2dbtojás
só , bors
10dkg csemege uborka
1fejvöröshagyma
4szálpetrezselyemzöld
2szálkapor
250g natúr joghurt
100g majonéz

Legelőször is a húsról távolítsuk el az inakat és az esetleges faggyút (ha nem lapockából készítjük), majd mossuk meg.
Dörzsöljük be minden oldalát körülbelül két teáskanálnyi sóval, majd fektessük egy kiolajozott tepsibe.
A szemes borsot mozsárban törjük össze (lehet kapni durvára tört borsot is), majd keverjük bele a magos mustárba és ezzel kenjük be a hús tetejét.

200 fokra előmelegített sütőben fóliázás nélkül megsütjük sütőtől függően 40-45 perc alatt a középső rácsra tolva. Az olaj és a kisülő esetleges zsiradék miatt sercegni és pattogni fog, valamint a mustár lehet picikét még “füstölni” is, de ettől ne ijedjünk meg!

 

Közben elkészítjük a mártást: A majonézt és a joghurtot összekeverjük nem túl nagy tálban.
A két főtt tojást hideg, jó sós vízben keményre főzzük nagyjából 10 perc alatt, majd lehűtjük, megpucoljuk és apróra kockázzuk. Ha hideg, beleforgatjuk a majonézes alapba.
A hagymát is megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk és szintén az alaphoz keverjük.
A csemegeuborkát lecsöpögtetjük, felkockázzuk és a mártáshoz adjuk.
Felaprítjuk a zöld fűszereket, amelyekkel meghintjük a mártást, majd sóval, borssal ízesítjük ízlésünknek megfelelően.
Joghurttól és majonéztől függően különböző sűrűségű lehet a mártásunk. Amennyiben túl sűrűnek találjuk kevés csemegeuborka lével hígíthatjuk. Keverjük jól össze, majd tegyük hűtőbe, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
Közben elkészül a hús: 40-45 perc alatt a belseje még szép rózsaszín (esetleg véres) marad, ekkor a legfinomabb, de természetesen aki így nem szereti, tegyen rá alufóliát és süsse még 30-35 percet, hogy teljesen átsüljön.
Amikor kivesszük a sütőből hagyjuk szeletelés előtt hűlni.
Tálaljuk 1 cm-es szeletekre vágva, egymásra ernyő szerűen fektetve, mellé helyezve a mártást.

A mártást ajánlom bármilyen sült húshoz! Nagyon finom!
Természetesen készíthetjük sima mustárral is, ám a dijoni mustár ad neki egyfajta plusz pikánsságot.

A receptet egy Adventi újságban találtam.

Print Friendly, PDF & Email