Hozzávalók:
Piskótához (18-19 cm-es formához):
100 g cukor+ 40 g a habba
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só

Krémhez:
1 csomag vanília ízű főzős puding
10 dkg cukor
7 dl tej
3 ek finomliszt
10 dkg fehér csoki
1 tonkabab lereszelve
25 dkg margarin
10 dkg porcukor

Elkészítés:
A tésztához a lisztet a sütőporral, egy csipet sóval összekeverjük jó alaposan. A fehérjét a 4 dkg cukorral kemény habbá verjük. A sárgájákat 10 dkg cukorral habosra keverjük, majd hozzá öntjük a tejet és az olajat. Ezután apránként hozzá keverjük a lisztes keveréket. Jó masszív tésztát kapunk, amit a tojásfehérjével fellazítunk úgy, hogy egy keveset durvábban elkeverünk benne, majd a maradékot óvatosan apránként beleforgatjuk és beleöntjük a formába. A forma alját sütőpapírral béleljük, a szélét nem kenjük ki semmivel, hanem a tésztát felhúzogatjuk körbe, hogy fel tudjon kapaszkodni sütés közben. 175 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Kb. 50 perc alatt.
Ha megsült, fejjel lefelé kiborítva hűtjük ki, a formából kivéve.

Elkészítjük a krémet:
A tejet egy lábasba öntjük, elkeverjük benne a pudingport és a lisztet, majd kevergetve melegítjük.
Beleszórjuk a reszelt tonkababot, majd feloldjuk benne a fehér csokit.
Kevergetve sűrűre főzzük, majd ha puding sűrűségű lett, kiöntjük egy tálba és folpackkal közvetlenül letakarjuk, így nem bőrösödik meg.
Ha kihűlt a margarint kihabosítjuk a porcukorral és robotgéppel alaposan összekeverjük, majd kihűtjük.

A piskótát 3 vagy 4 lapba vágjuk, beletöltjük a krémet, ízlés szerint kívülről is krémmel bevonjuk vagy fondanttal borítjuk.

Mivel ezt a tortát a dédimamának készítettem, ezért gondoltam hímzett terítővel díszítem. Sokat hímzett, ezért gondoltam erre, nem azért mert mindenhonnan ez folyik, mint divat minta.
Egészen egyszerűen színeztem a fondant-t. Elkészítettem az alapot, aztán gyurmáztam, mint egy gyerek. Sodortam a hurkákat, az ecsetet és vízzel fixáltam a kis nudlikat egymáshoz. Előre elkészítettem, mire beburkoltam a tortát, addigra kiszáradt a terítő és csak rá kellett tenni a torta tetejére. Nagy segítség volt, hiszen egy nap alatt 4 tortát készítettem.

Ezt a tortát is megtalálhatjátok a holnap megjelenő Like magazinban, kettő másik társával együtt. Ugyanis én vagyok november hónap vendég gasztrobloggere. Keressétek az újságárusoknál. 🙂

Mivel a krémből maradt, ezért gondoltam sütök hozzá piskótát és így lett egy pindurka színes torta még. Erre csak simán háromszögeket vagdostam és rakosgattam körbe-körbe. Hát nem pont ilyennek szántam, sőt, dehát ilyen lett. 🙂

A krém eredeti ötlete Nudlee-tól van.

Print Friendly, PDF & Email