Ez az a pite, amit valószínűleg csak jövőre friss szederrel fogtok elkészíteni, de azért nem árt feljegyezni valahova ezt a receptet, mert nagyon finom!
Anno valamelyik újságban találtam rá, ahol elsősorban a krém mély bordó színére figyeltem fel, baromi jól nézett ki, megfogott, el kellett készítsem. De a krém lila lett. Hát igen, azért az újságos dolgok nem mindig tükrözik híven a valóságot, de így is nagyon tetszett és nem utolsó sorban finom is volt!

Krémhez: 
200g szeder
100gcukor
50g vaj
3dbtojás
4evőkanálhabtejszín


Tésztához:
300g liszt
1kiskanál sütőpor
100g vaj
140gcukor
2dbtojás
1dbtojás sárgája
2kiskanáltej
50gszeletelt mandula

125 gramm szedret pürésítünk, majd átnyomkodjuk szűrőn. Ezt a pürét összekeverjük a cukorral, tojásokkal, margarinnal és tejszínnel. Vízfürdőben, gyakran keverve besűrítjük a pürét, ez nagyjából 15-20 perc, majd hűvösre tesszük.
A lisztből, sütőporból, 100 gramm margarinból, 140 gramm cukorból és a két tojásból omlós tésztát gyúrunk, amit hűtőben 30 percig hagyunk pihenni.
Nem mintha nem lenne mindegy a minta rajta… 🙂
A tészta 2/3-át kinyújtjuk és a kimargarinozott 24 cm átmérőjű tortaformát vagy piteformát kibéleljük vele. Elkenjük rajta a szedres krémet, majd a maradék tésztával befedjük a tortánkat úgy, hogy a széleket összenyomkodjuk. A tejjel elkeverjük a tojássárgáját, ezzel lekenjük a tarte tetejét és megszórjuk a mandulaszeletekkel.
180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Tálaláskor díszítjük a maradék szederrel.

Nekem kissé édes volt a krém, apának ízlett. Hát ízlések és pofonok.

Yo étvágyat a pitéhez! 🙂

Print Friendly, PDF & Email