Közel egy éve vagyok adós ezekkel a képekkel, mindenféle plusz nélkül most megmutatom a tavaly szeptemberében készült tortáimat. Az első női felsőtest tortám és az első focitortám…
A női felsőtest szív alakú formában készült, a focihoz pedig habüstben sült a piskóta, az alja pedig sima kerek formában. 🙂

Készülnek a ganache-ok.
A mandula blansírozás előtt.
És utána.
Készül a tészta.
A melleket ekkor darált keksz, vajkrém kombóból készítettem.

Apósomnak és öcsémnek egy napon van a születésnapjuk, szeptember 4-én. Apósom egy cici tortát kapott, öcsém egy foci labda tortát a kedvenc csapata logójával. A torta belseje ugyanaz volt, csak a forma más.

Hozzávalók egy 23 cm-es tortához:

A piskótához:

  • 9 db tojás kettéválasztva
  • 13 dkg cukor
  • 8 dkg csokoládé (minimum 55 % kakaótartalommal)
  • 15 dkg őrölt mandula

A vaníliakrémhez:

  • 8 dl tejszín
  • 20 dkg fehércsoki
  • 1 rúd vanília

A tejcsokoládés krémhez:

  • 8 dl tejszín
  • 20 dkg tejcsokoládé

Elkészítés:

A piskótához a csokoládét vízgőzön felolvasztjuk. A tojássárgáját kihabosítjuk. A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük. A felvert sárgáját és fehérjét óvatosan összekeverjük hablapát segítségével, majd ennek a tojáshabnak az 1/4 részét elkeverjük az olvasztott csokoládéval, ekkor habverőt használjunk, és gyors, határozott mozdulatokkal dolgozzunk. A csokoládés részt óvatosan keverjük el a maradék tojáshabbal, és közben szórjuk hozzá a finomra darált mandulát is.

A bekevert piskótatésztát szedjük az előkészített tortaformába, és 165 fokon 60 perc alatt süssük készre.

A 2 krémet készíthetjük egyszerre. Tehát az összesen 1,6 liter tejszínt tegyük fel forrni. A fehércsokit tegyük egy edénybe, és adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét. A tejcsokoládét tegyük egy másik edénybe.

Ha a tejszín felforrt mérjünk, belőle a fehércsokira 8 dl-t, a maradékot pedig öntsük a tejcsokoládéra. Végül mindkettőt keverjük simára, és hűtsük le legalább 9 fokosra. Mivel ez sokáig eltarthat, érdemes a krémeket előző nap lefőzni. Ez azért szükséges, mert ha nem elég hideg a tejszín, nem tudjuk keményre felverni.

A torta betöltése: a kihűlt piskótát vágjuk 3 felé. A lehűlt krémeket óvatosan keverjük habosra, de vigyázzunk, mert ha túlkeverjük, akkor kicsapódhat. A lapok közt megkenjük először tej-, majd a második rétegben a fehércsokis krémmel vagy fordítva.

Ha fondant borítást kap a torta, az alá nem ajánlatos ebből a krémből kenni, mert oldhatja a mázat. Így az alá készítsünk egy adag vajkrémet.
Ha nem kap fondant borítást, akkor ezekkel a krémekkel kenjük meg körben a tortát, és nyomózsákból habrózsákat nyomunk.

Öcsém és a tortája. 🙂
Print Friendly, PDF & Email