Gondoltam kipróbálom a rebarbarát és egyből a pite jutott eszembe. Omlós tészta, sok töltelék, rebarbara…mivel még sosem ettem.
Aztán továbbgondoltam, van itthon eper, mert apa vett két ládával előző nap.
A végeredmény egy finom pite, ami baromi gyorsan elfogyott, de nem fogok sírva fakadni, ha nem eszem többet rebarbarát, azt amit kaptam ugyanis bőven ugyanígy elértem volna egy kis citrommal is.
Na nem mintha…két vastag, hosszú szál rebarbaráért pusztán 90 ft-ot fizettem és pont a pitémbe való mennyiség volt, de nem fogok hisztizni azért, mert nekem rebarbara KELL. Ezt is kipróbáltam, éljen, nem leszek kevesebb ha nem veszek többet. Persze hébe-hóba lehet be fog köszönni pár darab a kosaramba, nem zárkózom el tőle.


Tehát adott a szamóca, a rebarbara, tésztának meg igazán omlós vajas tésztát szerettem volna: paté sucreé.
Először sableé-t akartam, de aztán mégsem.

30 dkg rebarbara megtisztítva, felkockázva
50 dkg szamóca picit felvagdosva
7 dkg nádcukor
1/2 l víz
és egy adag paté sucreé

A rebarbarát a szamócával és a cukorral nagyon minimális vízre téve megpárolom. Aztán leszűrtem, mert nekem nem a leve kellett ehhez, hanem a sűrűje. 🙂
A tésztát elkészítettem, majd pindurit kivajaztam a pite formát (Kicsi 20-22 cm körüli), kibéleltem a 3/4-ével és vakra sütöttem 10-15 percig 180 fokon. (Tettem bele sütőpapírra babot.)
Azután elsimítottam benne a kissé kihűlt tölteléket és a maradék tésztát kinyújtottam és kipróbáltam az Adéltól kapott vágót (sok más egyéb finomság mellett, és ezúton is köszönöm Neki). Van még mit gyakorolni, a tészta nem igazán volt ennek megfelelő, mert túl lágy volt ahhoz, hogy az ennyire lyukacsos formátumot szép formában meg tudjam adni neki, de azért nem lett rossz.
Nem kentem le semmivel, hiszen vajas tészta és betoltam 170 fokra, majd addig sütöttem, míg szép színt nem kapott a teteje. Ezután kicsit hagytam hűlni, majd porcukorral meghintve tálaltam.

Vékony tészta, sok töltelék. Pont fain! Nagyon gyorsan elfogyott, nagyon finom volt.
Ez a vajas tészta is nagy kedvenc: a Tésztavarázs c. könyvből származik.

Print Friendly, PDF & Email