És akkor itt van a 4 versenytortából a 2.!
Zsűri dönt, hozzáértő emberek, akik az ízvilágot is nagyon jól átlátják a külcsín alatt. Ezt szintén felajánlottam a facebookon a jelentkezőknek, és ez volt az egyik, amit aztán óvodai ballagásra másnap el is vittek.
Édes Szerelem Pannacotta torta
A piskótához:
50 g cukor+ 20 g a habba
90 g liszt
37 ml tej
37 ml olaj
1 tojás
1/4 csomag sütőpor
1 evőkanál málnadzsem
A krémhez:
300 g fehér csokoládé
500 ml tejszín
15 g lapzselatin
Töltelék:
500 gramm málna
500 gramm szeder
A málnás tetőhöz:
300 g málnadzsem
5 g lapzselatin
A dekoráláshoz:
kókuszreszelék
gyümölcsök
- Először a piskótát készítjük el. A tortakarikát befújjuk a leválasztó sprayvel és sütőpapírral borított sütőlapra helyezzük.
- A tojásfehérjét a kevés cukorral, egy csipet sóval és egy csepp citromlével kemény habbá verjük.
- A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzá öntjük a tejet és az olajat.
- A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük, majd lassan a sárgájás masszához adjuk, folyamatosan keverve és csomómentesre dolgozzuk.
- A fehérjéből egy keveset durván elkeverünk benne, hogy fellazítsuk a masszát, majd a többit óvatosan.
- A kész tésztát a formába töltjük, tömörítjük és 175 fokon tűpróbáig sütjük.
- Ha elkészült késsel elválasztjuk a formától, majd fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt ketté vágjuk, mert igazából nekünk most elég a fele magassága is.
- A tortához használatos lapot megkenjük málnadzsemmel vékonyan.
- A karimát elmossuk, majd rátesszük a szilikont, újra befújjuk a leválasztóval és sütőlapra helyezzük.
- Elkészítjük a krémet.
- A fehér csokoládét egy tálba tesszük összetördelve, a tejszínt felfőzzük.
- Ezalatt a lapzselatinokat beáztatjuk hideg vízbe.
- A csokoládéhoz hozzácsurgatjuk a forró tejszínt és folyamatos keverés közben feloldjuk a csokit, majd egy gépi vagy kézi habverővel kihűlésig keverjük.
- Ha szoba-hőmérsékletű lett a krém, a lapzselatint kivesszük a vízből, kinyomjuk belőle a vizet, majd felolvasztjuk.
- Folyamatos keverés mellett keverjük a krémhez, majd addig forgatjuk a krémet, míg kicsit el nem kezd sűrűsödni.
- Mielőtt teljesen besűrűsödne a krém, beleöntjük a formába, tömörítjük, majd betesszük a fagyasztóba, míg szilárdra nem fagy a krém teteje.
- Ha szilárdra fagyott a dzsemes felével rátesszük a piskóta lapunkat és ráfordítjuk a tortát.
- Leválasztjuk a szilikont, majd óvatosan a tortakarimát is.
- A málnát és a szedret leturmixoljuk, átszűrjük, hogy a magok ne kerüljenek a pépbe és a forma mélyedéseibe töltjük.
- Ezután hideg vízbe áztatjuk a maradék 5 gramm lapzselatint is, majd kinyomkodjuk és felolvasztjuk, majd a málnadzsemhez öntjük folyamatos keverés mellett.
- A tortakarimát ismét sütőpapírral bélelt lapra helyezzük, majd a sűrített dzsemet egyenletesen elterítjük a tortaformában és a fagyasztóban tartjuk míg meg nem szilárdul.
- Ha megkötött a tortánk tetejére borítjuk mintegy lezárva a folyékony péppel töltött mélyedéseket.
- Az így kapott tortát tegyük vissza a fagyasztóba, és tartsuk ott kb. fél órán át.
- Ne fagyasszuk addig, hogy a teteje törjön, csak legyen szilárd.
- Tálaláskor kókuszreszelékkel megszórjuk és a benne használt gyümölcsökkel díszítjük.
Hogy biztosra tartson a zselésített fehércsokis ganache, alufólia csíkkal körbe tekerhetjük a tortát.