IMG_1642

Itt volt már az ideje az év első itthoni bográcsozásának. Egy kis gulyáslevest készítettünk, ha úgy tetszik hamisan, merthogy sertéscomb került bele, a gulyás gulyásban pedig marha kellene legyen ugyebár.
Most tészta nem került bele, pusztán csak azért, mert 10 óra volt, mire végeztünk és a két kicsi lányt is intézni kellett közben, de tészta nélkül is igen tökéletes lett, jó sűrű, ahogy kell!

2 kg sertéscomb felkockázva
fél kg sárgarépa felkarikázva
5 közepes petrezselyem felkarikázva
1 kisebb zeller felkockázva
1 karalábé felkockázva
4 szelet mangalica szalonna
egy kis szalonnabőr
6-7 vöröshagyma (méretfüggő)
3 gerezd fokhagyma
4 paprika
5 nagyobb paradicsom
5-6 szem krumpli
zellerlevél, petrezselyemzöld
pirospaprika, só, bors, kömény
gulyáskrém, gulyáskocka (opcionálisan nálam jelenleg ilyen nem került bele)
1-2 dl vörösbor (száraz)
csípős paprika (opcionális – nálunk most csak tányéronként lett bele csípős téve, annak aki kért, mert ugye Petra nem eszik és nem is ehet csípőset 2 évesen!)

IMG_1624 IMG_1623

A mangalica szalonnát a bográcsba dobjuk, mikor kiengedte a zsírját kivesszük a megsült szalonnákat.
A zsírra tesszük a hagymát, megdinszteljük kis sóval, majd amikor megfonnyadt hozzá tesszük a paradicsomot és a paprikát.
Szépen megfonnyasztjuk azokat is szintén megsózva.
Ekkor teszem rá a fűszereket, a préselt vagy darabolt fokhagymát, felöntöm kicsi vízzel és bele dobom a húst és a szalonnabőröket.
Bele megy a petrezselyem és a zeller levél is.
Amikor a hús félig megfőtt, akkor adom hozzá a zöldségeket és a vörösborból egy keveset, majd felöntöm vízzel, ismét fűszerezem.
Készre főzzük a levest és kicsi bográcsokban tálaljuk.

Most vettük ezeket a cuki kis bográcsokat. Nem tudtam dönteni a 3 féle közül, ezért vettünk egy feketét a fényképezés miatt, vettünk hozzá egy tartót is és még 6 piros zománcos bográcskát is. Egyenként 0,8 literesek és annyira helyesek! 🙂
Már tavaly is szerettem volna, most viszont adódott a lehetőség és szükségem is volt rá (tálalás miatt), úgyhogy megvettük őket. 🙂

IMG_1641

Na, hát ez ilyen lett, finom volt, másnap elfogyott. Fél bográcsnyi adagot készítettem nagy bográcsban. A kis tálaló bográcsokat imádom, a következő hadműveletem is megvan már! 🙂
Nyamiiii! 😀

IMG_1672

Print Friendly, PDF & Email