Bár már többször elkészítettem és a blogon is már kétszer fent van, azért úgy gondoltam ez a verseny megérdemli, hogy ismét elkészítsem, ne pedig már megjelent képekkel nevezzek.
Ez a máktorta most a Rosalia receptparádéra készült. Tegnap előtt jelentettem meg egy másik bejegyzést, aminek a főszereplője egy rozé zselés bonbon volt, abban ugye felhasználtam a rosét, ez pedig egyfajta borfalatként funkcionál.
A borom ismét a BB Merlot Rosé 2010.


(Bár úgy tudom a Rosékat palackozásuk után egy éven belül a legjobb fogyasztani…azért még így 2012-ben sem panaszkodhat!:))

Mivel alapvetően az eper és a málna dominál – és a kettő közül ha választanom kell az epret választom-, ezért ismét az eperhez nyúltam.

A borfalatom/desszertem: Csokoládés máktorta házi vanília fagyival és eperpürével, illetve meggyszósszal
a rend kedvéért. 🙂

Hozzávalók a tortához:
2 tábla tejcsoki
1/2 tábla étcsoki
3/4 bögre cukor
1/2 bögre darált mák
5 tojás
17 dkg vaj
1/3 bögre liszt
1/2 kiskanál szódabikarbóna
Meggyszószhoz:
1 üveg meggybefőtt
kevés víz
cukor, őrölt szegfűszeg és fahéj ízlés szerint
kb. 2-3 ek kukoricakeményítő
(házi) vaníliafagyi
Csokitorta elkészítése:
Csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzá a vaj és a kr. cukor.
Majd lehúzzuk a gázról és ha kihűlt egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, lisztet és mákot.
A tojásfehérjéket habbá verjük, 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan hozzá a többi.
Sütőpapírral bélelt, illetve vajazott, lisztezett formákba töltjük, majd 165 fokon 50-55 percet sütjük. (Tűpróbát érdemes végezni!)
Amikor kivesszük a sütőből sütőpapírra fejjel lefelé kiborítjuk (de előtte elővigyázatosságból vágjuk körbe a formában, nehogy a széle valahol beletapadjon) és kihűtjük.
Meggyszósz:
Az üveg meggyet levével és kis vízzel együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat, szegfűszeget és cukrot, ezek után folyamatos kevergetés közben adagoljuk a keményítőt. (Vagy ha biztosra akarunk menni kiszedünk egy kis tálba levet, és abban keverjük el a keményítőt, majd visszaöntjük a meggyhez.)
Megvárjuk míg kicsit besűrűsödik és lehúzzuk a gázról.
Eperpüré: (aznap is készülhet)
kb. 20-22 dkg eper megtisztítva
méz ízlés szerint (jelen esetben pitypang méz/zselé)
2 tk. frissen facsart citromlé
2 tk. 2:1-es dzsemfix
A megtisztított epret leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk kis lyukú szűrőn.
Az így kapott pürét a mézzel és a citromlével kis lángon kb. a felére beforraljuk. Néha keverjük rá, mert odakaphat.
Mielőtt elzárjuk keverjük bele a dzsemfixet, forraljuk még egy picit, majd zárjuk el a gázt.
Hagyjuk kihűlni.

Házi vanília fagyi:
Nem akartam elhinni, hogy csak olyan vanília fagyi receptekkel hoz össze a sors, ahol a fagyigép is a hozzávalók közé tartozik. Mikor már épp kezdtem feladni Andi barátnőm adta a linket, ahol megtaláltam ezt a csodát.

Ez tökéletes! 🙂

– 23 dkg cukor
– 6 tojás sárgája
– 5,5 dl zsíros tej (legalább 2,8-as, de a 3,5-es a legjobb)
– 2 dl 30%-os habtejszín
– 1 rúd vanília

A cukrot és a tojások sárgáját jól kikeverjük.

Bele tesszük a vanília rúd kikapart magjait is.
Hozzá adjuk a tejet és a tejszínt is, majd a vanília héját és a kis rózsa maximumán folyamatos keverés mellett felforraljuk.
Amikor éppen elkezdene forrni, elzárjuk a gázt és sűrűn megkeverve kihűtjük. (Ha valami oknál fogva főzés közben összetúrósodna, passzírozzuk át.)

Egy nagyobb tálba tesszük és úgy be a fagyasztóba. Legalább 3-4 alkalommal kb. fél óránként jól keverjük át, majd hagyjuk rendesen megfagyni.

Ezután lehet szépen adagolni kehelybe, tölcsérbe, kis tálba vagy a desszert mellé. 🙂

Tálalás:
A tortából akár formákat is kivághatunk sütemény kiszúróval, akár tortaszeleteket, akár kis tortaformákban is süthetünk egy személyes tortácskákat.
Egy tányérra tesszük a tortát, rá vagy mellé tesszük a fagyi gombócokat és meglocsoljuk eperpürével vagy meggyszósszal.
Kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt is.

rozéé10

Meggyszósszal így mutat! Ez mindent visz! Így tökéletes az összhang!!!

Csokis máktortám ITT és ITT is.
A fagyiért köszönet Max-nak! Isteni!!!!!

Print Friendly, PDF & Email