Anita az Ízemlékek blog írója hívott meg még húsvét előtt egy blogos játékra, ahol a húsvéti asztalra kellett volna a blogunkon megtalálható recepteket ajánlani. Hát ezzel olyan szinten megcsúsztam minden igyekezetem ellenére, hogy azt hiszem mostmár badarság lenne a félkész listám közzé tenni és ezúton is elnézést kérek, hogy nem tettem eleget a meghívásnak.
Ígyhát kissé rendhagyó módon egy olyan húsvétra is való receptet hozok, amit anno a Delimano receptversenyre Anita töltött fel. Megláttam és szerelem volt első  látásra.
Az igazat megvallva én még ilyet nem láttam. Felénk ez nem elterjedt, hogy cipóban sütnek sonkát, ciki nem ciki a neten se találkoztam ezelőtt ezzel a stílussal, valószínűleg azért, mert a sütemények között nem fellelhető! 🙂

 Nagyon megfogott. És nem csak engem, apát is! Mire hazajött még szívecskés főtt tojásokat is készítettem számára jelezve mérhetetlenül nagy szerelmemet! 🙂

 Jah, hát a Floriol gasztropárbajra is beneveztem a sonkácskát. Ezért ficereg ott az olaj a háttérben. 🙂

 Szóval akkor ha már eléggé csurog a nyál, akkor lássuk a receptet:
– 1 db tojássárgája
– 1 evőkanál só
– 1 evőkanál cukor
– 4 dkg élesztő
– 40 dkg finomliszt
– 2 dl langyos víz
– 80 dkg füstölt, főtt sonka
– 2 evőkanál + 1 kk. naprafrogó olaj
– 1 kk. őrölt köménymag

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk.
1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, majd a szélekről hozzákeverünk egy kis lisztet.

Letakarva kb. 15 percig kelni hagyjuk.

Elkeverjük a sót 1 dl langyos vízben, majd 2 ek. olajjal és a köménymaggal együtt a liszthez adjuk.
Ha szükséges, még egy kevés langyos vizet adagoljunk hozzá, ez függ a liszt minőségétől.
Hólyagosra dagasztjuk, majd langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és négyzet alakúra nyújtjuk.
A széleket megkenjük vízzel, a tészta közepére helyezzük a sonkát, a széleket felhajtjuk rá, cipó formára igazítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (én kacsasütőbe) emeljük, és letakarva 1 órát kelesztjük.

A tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal, megkenjük a cipó tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 35-40 perc) úgy, hogy a sütő aljában egy lábasba vizet teszünk.

Hagyjuk kihűlni, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk. Ízlés szerint (szív alakú) főtt tojással, tormával, mustárral stb. kínáljuk.

 Nagyon finom! Isteni! Készen vagyok! Jövőre tuti ott lesz a húsvéti asztalon a szentem. 🙂

Térjünk akkor rá a szív alakú tojásra. 🙂
A tojásokat hideg, nagyon sós vízben feltesszük főni. Forrástól számítva 3 percig főzzük, majd hagyjuk még a vízben 6 percig állni.
Ezután hűtsük le és pucoljuk meg. Ezzel a módszerrel – a 10 perces folyamatos főzés helyett – elméletileg nem szárad úgy ki a sárgája.
Ezt nem a kisujjamból szopikáltam ki, Széll Tamás séf mondta! 🙂
Ha szépen megpuceváltuk a tojásokat, akkor szükségünk lesz mondjuk egy tartós tejnek a felszabdalt dobozára. A sarok legyen a v alak csücske.
Kell még 2 hurkapálca vagy ahhoz hasonló, nekem pl. a csigatészta pödrője. 🙂
Végezetül 4 befőttes gumi!

Szóval az épp megpucolt tojásokat bele tesszük a kis teknőnkbe, majd a képen látható módon lefogatjuk. (Némely tojásnál kicsit látszik hol a sárgája, azt igyekezzünk beigazítani, hogy annak közepébe nyomjuk a pálcát. A szív felső mélyedése a sárgája közepébe essen. Már amennyire lehet.)
Ahogy nyomjuk bele a hurkapálcát, lassan járjunk el, hiszen a tojás fehérje megrepedhet.
Ebben a megkötözött túsz pozícióban hagyjuk teljes mértékben kihűlni a tojásokat.

Ha kihűlt szétszedjük és szépen felszeleteljük.

Annyira kis dekoratív, nem? És nem olyan bonyolult ám! Nekem az első is sikerült, pedig ásványvizes palackkal készítettem…na, mondjuk ezt senkinek nem javaslom.

A kis béna módszer:

Végülis sikeres lett az első próba, de az ásványvizes palack nem megfelelő szív alakú tojás készítésére, maradjunk annyiban.

Print Friendly, PDF & Email