Tehát a zacskós lángost még anyukám kezdte el csinálni, évek óta bevállt recept és nem csak az íze miatt, hanem mert 1 hétig is eltartható a hűtőben, mindig csak annyit veszel ki, amennyit megsütsz.
Tehát a receptje:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 ek só
  • 6 dl langyos tej
  • olaj, sjt, tejföl, fokhagyma, stb…

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük és a maradék tejjel és sóval sima tésztává gyúrjuk.
A kész tésztát kiolajozott zacskóba tesszük (olyanba, amibe lesz helye kelni) és berakjuk a hűtőbe.
Lehet azonnal is kisütni belőle, de a legjobb, ha min. 3-4 órára még hagyjuk kelni a hűtőben.
Amikor ki akarjuk sütni elkezdjük felforrósítani az olajat és valóban legyen FORRÓ, mikor bele rakjuk a tésztát. Leszakítunk egy olyan jó maroknyit, kissé összegyúrjuk a két kezecskénkkel, aztán elkezdjük széthúzogatni. Minél vékonyabbra húzzuk annál jobb, de azért ne legyen hártya vékony és igyekezzünk nem elszakítani a tésztát. Ezután belehelyezzük az olajba, gyorsan színt fog kapni, ekkor már fordíthatjuk is és nem kell fél perc már vehetjük is ki. Papírtörlőnu leszivatjuk az olajat és már mehetnek is rá a feltétek ízlés szerint.
A maradék tésztát visszacsomagoljuk és ahogy már mondtam akárt egy héten át is eláll a hűtőben bezacskózva.
Azért nem teljesen bolti lángos, de szerintem ez finomabb. Ja és méretre is kisebb. Kb. fele akkora kis lángoskákat szoktam csinálni.


A virslivel-sajttal töltött lángos is hasonló, csak tej helyett tejföl megy bele és a tészta keményebb, nyújtható lesz, nemúgy az előző.
Tehát, ami szükséges 8 db-hoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1,5 dl tejföl
  • virsli, só, sajt, olaj

Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez, sóhoz, tejfölhöz öntjük, összegyúrjuk és meleg helyen egy órát kelesztjük.
A virslit megfőzzük -mondjuk én fél virslit raktam egy lángosba, így 4 db-ot főztem ki- a sajtot feldaraboljuk.
Vékonyra nyújtjuk a megkelt tésztát és 8 darabra vágjuk.

Rárakjuk a tölteléket és becsomagoljuk. Én a rövidebb végét ráhajtogattam és a két hosszabbikat összenyomtam. Jól lehet dolgozni a tésztával, úgyhogy nem lesz lyukas. 🙂

FORRÓ! olajban kisütjük, nem kell soká, szintén csak míg színt kap már fordíthatjuk is és vehetjük is ki.

Olyan kis guszták, nem? Nekem nagyon bejöttek!!!

Hagyományos és töltött lángosok - Farkas Bernadett (1)

Hagyományos és töltött lángosok - Farkas Bernadett (2)
Szerintem nagyon jók, bár anyum szerint a tésztája nem hasonlít a lángosra, szerintem igen, arról nem is beszélve, hogy tényleg majdnem egy az egyben a zacskós lángos tésztájáról van szó. 🙂
Hát mindenképpen ajánlom mindkettő kipróbálását ha szereted a lángost és nem igazán van lángosos a közeledben. Isteniek éééééés laktatóak!!!!

Print Friendly, PDF & Email