Én nem szeretem a tejberizst! Soha nem is szerettem. De apa szereti és eddig összesen egy, azaz 1 alkalommal készítettem életemben, mondjuk az gyümölcsrizs volt, de mindegy is. Most eljött az ideje, mert a minap felemlegette, hogy csinálhatnék.
Hát fogtam a guglit és bepötyögtem T-E-J-B-E-R-I-Z-S.

A recept a Desszert.eu-ról:

Hozzávalók 6 adagra:
200 g hántolt ‘A’ osztályú rizs
200 ml víz
1 csipet só
1 L tej (2,8%-os)
130 g kristálycukor
1 db nagy citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília aroma
ízlés szerint mazsola

A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk a rizst a vízben.
Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet.
Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul. Nem szabad teljesen besűríteni, készre készíteni, mert akkor beton kemény lesz egy óra múlva. A következő pontot követő egy óra alatt szépen fel fogja venni a rajta hagyott folyadékot, és pont tökéletes lesz az állaga.
Végül alaposan belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át hagyjuk állni.
Lekvárral, kakaóporral, fahéjjal, gyümölcskompóttal, vagy mazsolaszemekkel díszítve tálaljuk.
Nem csak pofás lett, finom is (állítólag).



Megjegyzés: én fele adagot készítettem, de nekem elég kis adagoknak tűnt elosztva. Legalábbis aki szereti a tejbegrízt, annak egy adag tuti kevés.
Ezen kívül fura volt, hogy elsőre sikerült. Se nem égett oda, se nem volt túl mancsos, se nem volt túl száraz…Kívülről szemlélve pont jó állagú volt. 🙂

Print Friendly, PDF & Email