IMG_8093
Sűrített tejet készítettem VÉÉÉÉGRE! 🙂

És ezzel el is indult Adél után szabadon a készítsd otthon menüpont is, ahova összegyűjtöm az általam már itthon készített olyan dolgokat (alapanyagok vagy nassok, mindent), amiket ámbár itt-ott meg lehet kapni vidéken lehet kevésbbé, de házilag elkészítve nemhogy olcsóbb, de finomabb is és TUDOD, MIK KERÜLNEK BELE! A sűrített tej… páromék nemes egyszerűséggel bocig*cinek hívták régen. Mostanában egyre többször akadok bele olyan receptbe, amibe szükséges alapanyagként tűnik fel. És hát mit ne mondjak, nem éppen olcsó mulatság, pláne, ha rögtön 2 tubus kell bele, ami ugye 2×150 gramm és pusztán 2x100ml hasznos anyagot tartalmaz…
Véletlenül akadtam rá
nemrég a neten ITT via Panna. Bevallom, ez már a második kísérleti adag, mert az elsőt este sikerült abszolválnom éshát híg maradt, gondoltam főzöm még és még és még…míg végül főztem vagy 2 órán át. 🙂 És ennek következtében egy szemcsés tejkaramellát kaptam gyakorlatilag. 🙂 Befőttes üvegben pihen, mert bonbon tölteléknek pont ideális lesz!
Megvolt a bibi, hol hibáztam, ahogy felforrt, levettem takarékra a lángot…a legkisebb rózsa legkisebb lángján főztem a maradék 10 percet és NEM ÍGY KELL!
Nos, lássuk.
Hozzávalók:
  • 5 dl tej
  • 65 dkg kristálycukor (eredetileg porcukor)
  • 6 dkg vaj (lehetőleg 82%-os)
  • 1 vaníliás cukor

Egy lábasba mérjük az összes hozzávalót, feltesszük a tűzhelyre és folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad benne.
Hagyjuk felforrni és még további 10-20 percig FORRALJUK és közben kevergetjük, mert kifut ám!
Készen is vagyunk! Hideg vízfürdőbe téve lehűtjük, majd üvegbe öntjük és  hűtőszekrényben várakoztatjuk a felhasználásra.
Hogy meddig tartható el? Elvileg addig, míg a benne található alapanyagok. Jelen esetben tartós tejjel számolva a vaj a legrövidebb élettartamú (bár ez el is hagyható), szóval nekem április 4-ig szavatos az így keletkezett 700 ml, vagy ha úgy tetszik 900 gramm sűrített tejecske.
De nem esem kétségbe, mert apa nagyon szereti csak úgy simán a szájába dönteni. 🙂
És akkor jöjjenek a száraz tények, mert Pannánál láttam, hogy kisebb felháborodást váltott ki a házi változat, már ami az előállítási költségeket illeti…
Osztottam, szoroztam és megszületett mennyiből is hoztam ki ezt a mennyiséget.

Lássuk először a boltit

Ahogy fentebb írtam a bolti Oké sűrített tejet alapul véve 150 grammos kiszerelésről beszélünk benne nettó 100 ml tejjel. Átlagosan szerintem olyan 280 ft-os darabárról beszélhetünk.

A házi

5 dl tej – én pilos 2,8%-os tejjel készítettem, ez ha jól emlékszem 1l 170 ft, tehát osztva 2-vel = 85 ft,
65 dkg kristálycukor – nekem ez speciel ingyen van 50 kg itthon, de számoljuk bele a rend kedvéért, legyen 300 ft 1 kg, tehát ez ebbe 195 ft-ba került,
1 van. cukor – ízlés dolga, én most kihagytam, de nézzünk egy Aro márkájút, ami nálunk 10 ft/db, tehát 10 ft,
6 dkg vaj. Múltkor 120 ft-ért vettem 100 grammot, tehát 72 ft.
És akkor számoljunk már bele mondjuk 100 ft PB gázfogyasztást csak a rend kedvéért… 😛
Esetemben ez 462 ft-ból sikerült, ami persze nem pontos, mert mint mondtam a kr. cukor nekem nem került pénzbe, tehát valójában nekem ez 267 ft-ban van benne…..UH!
ÉS! Ne felejtsük el, hogy ez a mennyiség ugyebár 700 ml, ami 7 TUBUSNAK FELEL MEG! Tehát osszuk mán el a rend kedvéért: 66 ft-ba kerül így egy tubusnyi anyag!!! (Esetemben ugye ez 38 ft…..ez ám az összeg! :D)
Azért ez a nem mindegy kérem!

Fotó forrása

Print Friendly, PDF & Email