A piskótának a lényege: ahány tojás, annyi púpozott evőkanál liszt és csapott ek. kristálycukor. Kevés só, alkalomadtán vaníliás cukor, de én sütőport soha nem használok!
Tehát a fehérjét és a sárgáját külön választom, először a fehérjét verem kemény habbá pici sóval, majd a sárgáját a kr. cukorral és vaníliás cukrokkal (ha kell).

Amikor ezek kész vannak…

…akkor szoktam a sárgája krémet hozzáönteni a fehérjéhez és óvatosan összeforgatom.

Mindezek után megy hozzá a liszt, amit jól beledolgozok és mehet is a kivajazott, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt formába vagy tepsibe.

A sütő ajtaját az első 10 percben ne nagyon nyitogassuk. Én 10 percig sütöm nagy lángon, aztán közepesen vagy kicsin, attól függ, mekkor a tészta. Ne süssük nagyon kicsin se, mert szárad közben a tészta. Nem tudok fokozatot vagy hőmérsékletet írni, mert az én sütőm csak kis és nagy lánggal működik, esetenként felfedezni vélek benne némi közepes lángot, de ennyi. 🙂 Saccra sütök mindent, odafigyelek.
Akkor jó, amikor megemelkedett, tűpróbával ellenőrizzük a közepében az állapotát. Ha még valami tészta ragad a tűre,akkor még valószínűleg nincs készen a piskótánk.
Amikor viszont kész, akkor kivesszük és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni, majd hűlt állapotában szeletelhetjük, vághatjuk…AZ ÉN PISKÓTÁM AZ ESTEK 99%-ÁBAN PUHA és az is marad!
Print Friendly, PDF & Email