Keresem a tökéletes croissant.
Viki-nél találtam egy guszta sonkásat, hát gondoltam belevágok. Az enyém sonka mentes natúr verzió lett és a végeredménye: egy finom vajas kelt tészta, amiből legközelebb én pogácsákat fogok szaggatni!

2 dl tejet, 2 dl tejfölt 2 egész tojást összekevertem.
70 dkg liszthez hozzáadtam 1 teáskanál sót, 1 teáskanál cukrot, összekevertem, majd a többihez hozzáadtam.
Bele morzsoltam 4 dkg friss élesztőt.
Jól kidagasztottam, majd folpackba csomagoltam és egy órára hűtőszekrénybe tettem. (Nekem kidagadt a folpackból, legközelebb zacsiba rakom!)
Az idő letelte után kivettem a hűtőből és 9 gombócra osztottam.


A gombócokat egyenként kör alakúra kinyújtottam.
25 dkg vajat (lehet margarin is) fagyasztóból kivettem. Minden egyes kör alakra (sajtreszelőn) reszeltem a tészták tetejére.
A legfelső tésztával már csak beborítottam az egészet.

Nagy kör alakúra kinyújtottam. Éles késsel 16 cikkre vágtam.

A cikkeket egyenként feltekertem, és két tepsit kibéleltem sütőpapírral, amire ráraktam a croissantokat. Hagyjuk duplájára kelni.
Várakozó álláspont:

A sütőt maximumon 20 percig előmelegítettem, a kifliket egy tojással lekentem, reszelt sajttal jól megpakoltam és kb 15 perc alatt 170 fokon sültek.
Sütőbe indulás előtt:


Meg vannak sülve, bár kissé sápadtak, de én így szeretem. A kenyeret is majdhogynem fehér héjjal csípem! 🙂

Viki azt írja, hogy a megmaradt croissantokat kettesével lefagyasztotta és megmikrózva újra nagyon finom vacsi kerekedhet belőle.
Gyanítom kézzel nem sikerült úgy kidagasztanom, ezért nem néz ki olyan levelesnek, mint Vikié…finom volt tényleg, de öcsém mondta ki a varázsszót: tisztára, mint a sajtos pogácsa. És mennyire igaza van! Ezzel vezérelve legközelebb sajtos pogácsának csinálom meg ezt a receptet és keresem tovább a tökéletes croissant!

Print Friendly, PDF & Email