• 6 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 dkg fahéjas porcukor
  • 10 dkg durvára darált dió
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 dl napraforgó olaj
  • 7 dkg tejszín ízű (főzős) puding (én vaníliással csinálom)
  • 4,5 dl tej
  • 40 dkg vaj
  • 15 dkg darált mogyoró

Elkészítjük a fondant-t, hogy tudjon még pihenni.

Felütött tojásokat kikeverjük 15 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral, a fahéjas cukorral és a dióval elkevert lisztet, vágül az olajat.
Formába töltjük,amit sütőpapírral kibéleltünk, vagy vajaztunk, liszteztünk és előmelegített sütőben megsütjük.
Én úgy szoktam, hogy a tortát miután megsült fejjel lefelé borítom ki és hagyom hűlni, így ha esetleg púpos lenne az eredeti teteje a piskóta súlya némiképp visszanyomja és egyébként is szebb/egyenesebb az alja a tortának, úgyhogy abból szebb tető lesz! 🙂

A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk 10 dkg cukorral, hozzáadjuk a pudingpor, állandóan keverni kell. Felforraljuk, majd folpack-kal letakarva, hűlni hagyjuk.

Mogyorót pirítunk serpenyőben.

1 ek vízben elkeverünk cukrot, karamellizáljuk, beletesszük a vajat, a pirított mogyorót. Ezt kanalanként a pudingba teszük, és krémesre keverjük.

A kihűlt tortalapokat 3 felé vágjuk, vastagon megkenjük krémmel kívülről is. (Én szoktam még karamellt csinálni vaj nélkül, és sütőpapírra kicsurgatom a nevet vagy amit akarok, majd azzal díszítem a tortát.)



Mivel ez a torta majdnem sikít a fondant bevonatért, ezért most azzal vontam be, de nagyon jól passzol neki ha csak a krémmel kenjük körbe vastagabban az egész tortát és az oldalát darált mogyoróval hintjük meg, a tetejére a krémből rózsákat nyomunk körbe és karamell díszekkel díszítjük.
Node a fondant-t kinyújtottam és a tortát jobb híján két tejes dobozra tettem. 🙂
A fondant fel lehet tekerni a nyújtófára is, illetve én csak alá nyúltam porcukros kézzel és zsupsz a tortára. Nem nyújtottam a leg vékonyabbra, ez az első fondantos próbálkozásom volt, és nem a díszítésre mentem, hanem a fondant kipróbálására.
Ráhelyezzük a tortára, majd jobb híján a kezünkkel jól végig simogatjuk a tortát, hogy szépen elterüljön rajta és odatapadjon a krémhez mindenhol.


Amikor végig simítottuk, akkor szépen le tudjuk vágni a torta aljáról a felesleget úgy, hogy forgatjuk a tortát és egy éles késsel méretre szabjuk a borítást.
Nekem 22.5 cm-es tortaformám van, bőven elég egy adag fondant egy ilyen torta borítására (pláne, hogy illene 1-2 mm vastagra nyújtani) és még díszeket is lehet csinálni a maradékból, úgyhogy nem kell dupla adagot gyúrni! 🙂
Az én első fondant produkcióm így ilyen lett:

Tudni kell, hogy valóban tömény cukor. Nagyon jól passzol a torta ízvilágához, mégis nagyon tömény, szóval tényleg vékonyra nyújtsuk! Nekem nagyon bejött ez az íz kombináció! Ajánlom próbáld ki!
Íme felszeletelve:

Print Friendly, PDF & Email