Én nem szeretem a meggyes vagy egyáltalán a gyümölcsös süteményeket, de szívesen készítem őket, pláne míg van saját befőzésű meggy befőttem is itthon. Ebből a dunahullámból pedig pár hét alatt jó sok adagot kellett készítenem, sőt, a receptet is elkérték már kóstolás után többen, szóval itt az ideje, hogy ide is felkerüljön!
Dunahullámot nem csak meggyel lehet készíteni, lehet barackbefőttel is vagy bármivel – ízlés dolga – nekem ez volt kézenfekvő.

A tésztájához szükségünk van:

  • 25 dkg puha vajra
  • 25 dkg cukorra
  • 5 tojásra
  • 35 dkg lisztre
  • 3 tk sütőporra
  • 1 cs van. cukorra és
  • 5-6 ek tejre

A többihez:

  • 35 dkg meggy
  • 2 ek kakaó
  • 1 cs van. puding
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 25 dkg puha vaj
  • 25 dkg bevonásra alkalmas étcsoki
  • 2 ek vaj.

A tésztához a vajat, cukrot, van. cukrot csipetnyi sóval krémesre keverünk.
Hozzá adjuk egyenként a tojásokat, majd belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet és a tejet és simára keverjük.
A massza 2/3-át kivajazott tepsibe elegyengetjük, a maradék tésztához hozzákeverjük a kakaót, elsimítjuk a világos tésztán.

Egy villa nyelével belehúzunk párat a tésztába, hogy kissé össze keveredjen, megszórjuk a lecsepegtetett meggyel és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Megfőzzük a pudingot és hagyjuk kihűlni, majd kanalanként belekeverjük a vajat és elsimítjuk a kihűlt tészta tetején.

A tortabevonót 2 ek vajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, majd langyosan (de nem melegen, mert megolvasztja a pudingot) elsimítjuk a süti tetején. Amikor már majdnem megdermedt a villával hullámozzuk a csokoládét, majd némi hűlés után szépen szeletelhetjük.

Elkészítése kb. 2 órát vesz igénybe és egy szelet 503 kcal-t tartalmaz….

Print Friendly, PDF & Email