Emőke fejéből pattant ki a recept és osztotta meg a nagyérdeművel, így nem volt kérdés, hogy kipróbáljam, mit is mutat az Eszterházy torta íze bonbon formájában. Az eredmény nálunk megosztó volt: Nekem, Petrának és apának baromira ízlett, anyukámnak annyira nem, hugom kiköpte. (Az érdekesség, hogy apa nem szereti a diósakat, míg anyumék igen, de itt fordult a kocka.)
Fittyet hányva a finnyásokra bepusziltuk az összeset!
Megosztom veletek a receptet, bár Emőkénél is rátaláltok az eredeti verzióra, tessék benézni hozzá és a műhelyébe, mert ott aztán készülnek finomságok!

Hozzávalók (27 db):
14×14 cm-es sütőkeret használatával vagy mint én egy püspökkenyér formával 🙂
Diókrém:
15 dkg dió
3 ek kristálycukor
3 ek tejszín (20 %)
fél tk vaj
Fehér csokoládé krém (ganache):
40 g tejszín (20 %)
15 dkg fehér csokoládé
fél rúd vanília kikapart magjai
1 tk konyak (vagy rum)
Bevonáshoz:
20 dkg fehér csokoládé
Díszítéshez:
3-5 dkg étcsokoládé
  1. Egy teflon serpenyőben pirítsuk át a megtört dióbelet, távolítsuk el a héját, majd daráljuk le. (Nem bírtam kivárni, hogy lepucolgassam, én ledaráltam úgy ahogy volt, ezért lett barnább a dió töltelékem.)
  2. A ledarált diót tegyük vissza a serpenyőbe és a cukorral együtt pár percig pirítsuk. Ennyi idő alatt a cukor megolvad és nem fog ropogni a fogunk alatt. (Én ezt sem bírtam kivágni, plusz az egyetlen serpenyőmben minden leég, így nekem maradtak a cukor darabok pár perc után is, de én kifejezetten élveztem, hogy kissé ropog, mikor eszem!)
  3. Adjuk hozzá a tejszínt, végül a vajat. Keverjük jól össze.
  4. Az így elkészült masszát tegyük egy 14×14 cm-es sütőkeretbe, vagy ehhez hasonló tálkába (mint nálam a püspökkenyér forma – sütőpapírral kibélelve pont ideális ehhez a mennyiséghez) és oszlassuk el egyenletesen. A felesleges zsíradékot egy papírtörlővel itassuk fel.
  5. Készítsük el a fehércsokoládés krémet. A tejszínt épp csak forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csokoládét és keverjük el. (Ha nem olvadna fel azonnal, egy picit visszatehetjük melegedni). Adjuk hozzá a vanílía rúd kikapart magjait és a konyakot.  Öntsük az egészet a dióréteg tetejére. Amint kihült, tegyük a hűtőbe 1 éjszakára. (hát ezt nagyon nehezen vártam ki!)
  6. Egy éles késsel vágjuk körbe a keretet (vagy szimplán csak emeljük ki a sütőpapírral együtt). A felesleges zsíradékot ismét itassuk fel egy papírtörlővel.
  7. Vágjuk 3x7db vagy 21 vagy 27 egyenlő nagyságú téglatestre.
  8. Vízgőz fölött olvasszunk fel 20 dkg fehér csokoládét. Mártóvilla segítségével mártogassuk meg egyenként a szeleteket és hagyjuk lecsöpögni gitter/áthúzó rácson vagy sütőpapíron a felesleges csokoládét, majd dermedésig tegyük hűtőbe.
  9. Olvasszunk fel az étcsokoládét, tegyük egy zacskóba, vágjuk ki az egyik sarkát és csíkozzuk be a már megdermedt bonbont/pralinét, lehetőleg “Eszterházy formájúra” (Hosszában becsíkozzuk a bonbonok tetejét, majd fogpiszkáló segítségével bizonyos távolságokban felülről lefelé belehúzgálunk. Ha kisé melegen tesszük rá a csokit, akkor kicsit megolvasztja a bevonatot és így könnyebben húzhatjuk a fogpiszkálót.). Tegyük vissza a hűtőbe és amint megdermedt fogyaszthatjuk.
Print Friendly, PDF & Email